Nagyon durván elfordultak a fiatalok a Fidesztől, drámai számokat mértek a 18-25 éves korosztályban

Az új generáció hozhatja el Orbánék vesztét.

Sokkolta a Fidesz vezetését a Závecz Research őszi felmérése, amely szerint a megyeszékhelyeken élő 18–25 évesek között

18,5 százalékra zuhant

a Fidesz támogatottsága.

Összehasonlításul: az ugyanezekben a városokban élő összes szavazónak a 30,5 százaléka fideszes.

A HVG360 elemzése szerint a fiatalok körében mért népszerűségvesztés oka, hogy

immár Orbán Viktor képviseli azt a korosztályt, amellyel szemben a legfiatalabb magyar választópolgárok meghatározzák magukat.

Stumpf István ugyanerről azt mondta: a fiatalok elfordulásának oka a fideszes politikusok viselkedésmódja, túlzott agresszivitása, illetve hogy az anyagi szempontok gyakran előrébb sorolódnak az értékeknél.

Orbán Viktor a rajongói gyűrűjében

Az ifjúságkutatók mérései szerint egyébként két téma érdekli a leginkább az egyetemi hallgatókat:

a klímaváltozás és a politikai részvétel, vagyis a demokrácia ügye.

Nehezményezik, hogy a Fidesz döntéshozói nem állnak szóba az egyetemisták képviselőivel, miközben a többi párt keresi az egyeztetés lehetőségét.

A 2011 óta zajló adatrögzítés során folyamatosan nőtt a nappali tagozatos hallgatók demokráciaelköteleződése. 2015-ben már a 47 százalékuk vélekedett úgy, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb.

2019-re tovább nőtt a hallgatók demokráciapártisága: az erre voksolók aránya újabb 10 százalékponttal emelkedett, míg a diktatúrát bizonyos körülmények között elfogadhatónak tartó hallgatók aránya 16 százalékra csökkent.

A lapnak nyilatkozó Fekete-Győr András hangsúlyozta:

minden évben 80-90 ezer fiatal válik választókorúvá.

Mivel jelenleg a fideszes és az összesített ellenzéki szavazótábor nagysága körülbelül megegyezik, 2022-ben a fiatalok dönthetik el a választást múlt és jövő között.

A Momentum elnöke szerint a Fidesz ezt a versenyt már elveszítette.

Gyurcsány Ferenc egy budapesti klímatüntetésen a fiatalokkal

Megkérdezték Gyurcsány Ferencet is, akinek a legnagyobb magyar politikusi Instagram-oldala van, ráadásul 50 ezer követőjének hatvan százaléka 24 évesnél fiatalabb.

A DK elnöke elmondta: a 2018-as választásokat követően megjelent egy új generáció, amely elkezdte hallatni a hangját, megjelent a tüntetéseken, elkezdett a saját felületein politikával foglalkozni.

Ők nyitottak, érdeklődőek, és tele vannak tettvággyal. Ezt a generációt propagandával már nem lehet félrevezetni, mert teljesen mások a hírfogyasztási szokásai, mint amit korábban megszoktunk.

Ha folytatódik a tendencia, hogy ebből a generációból egyre többen eszmélnek öntudatra, akkor már 2022-ben is jelentős tényezővé válhatnak a voksolásoknál – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

(via HVG360)

Valódi Hírek