Brutális szigorításokat tervez a Fidesz a Parlamentben – Tiltakozik a DK (+videó)

Kitiltás a Parlamentből (!), 12 hónapos fizetésmegvonás járhat az ellenzéki képviselőknek, akik Kövér Lászlónak nem tetsző módon viselkednek.

Akár 12 havi fizetésüket is bukhatják a képviselők házelnöki döntést alapján – szerepel a Fidesz-KDNP által benyújtott törvényjavaslatban.

A Fidesz-KDNP képviselői közösen (az indítványozók között szerepel többek között Kocsis Máté, Böröcz László, Harrach Péter és Hende Csaba is) módosítást nyújtottak be az Országgyűlésről szóló törvényhez.

A módosító javaslatot elsőként az ellenzéki Szabó Szabolcs posztolta ki a Facebook-oldalára.

„Olyan módosítást nyújtottak be az Országgyűlésről szóló törvényhez, melyben jóformán csak a kitilt, betilt, elvon, letilt, kizár kifejezések ismétlődnek.

Pl. a képviselőktől bizonyos esetekben már 6 hónapnyi fizetést lehetne elvonni (ha egyben ki is tiltják, de nem hagyja el az üléstermet, akkor 12 hónapra is növelhető), ki lehet tiltani majd képviselőt a Parlament és a Képviselői irodaház épületéből, meg hasonló finomságok.

Mivel ilyenkor ugye szavazni nem tud, ezért a fizikailag is kizárt képviselő (akit akár 60 napra is ki lehet majd zárni) egy másik képviselőnek adhatná át a szavazati jogát.”

– írja Szabó.

A törvényjavaslat alapján az egyik legdurvább szankció a 6 hónapnyi fizetésmegvonás, amennyiben a képviselő vagy fizikai erőszakot alkalmaz, vagy az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.

Fizikai erőszak esetében a házelnök akár 60 naptári napra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből, 30 napra pedig azt a képviselőt is ki lehet tiltani, aki a szavazás menetét akadályozza.

A kitiltás a törvény értelmében a Parlament és a Képviselői Irodaház épületére is vonatkozik.

Az épületből kitiltott képviselő, mivel fizikailag nem gyakorolhatja szavazati jogát, így szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át. Titkos szavazásnál lehet ez problémás- a javaslat úgy akarja áthidalni, hogy titkos szavazásesetén a szavazás időtartama alatt a házelnök által kijelölt helyiségben gyakorolhatja szavazati jogát.

A tiszteletdíj-csökkentésnél a legrenitensebb képviselők duplázhatnak is.

Ugyanis ha fizikai erőszakot követ el egy képviselő, vagy

„a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza”,

majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és nem a képviselő nem hagyja el az üléstermet, akkor a tiszteletdíj-csökkentés felső határa kétszerezése emelkedik, akár 12 havi fizetést is megvonhatnak.

A módosító-javaslat nagy felháborodást váltott ki az ellenzéki képviselők részéről, az ügyben Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese tartott sajtótájékoztatót délelőtt:


.

Valódi Hírek