Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, megvannak Karácsony Gergely helyettesei

Kihirdették a 10 budapesti alapértéket is, ami szerint vezetni fogják a fővárost.

Kedden délelőtt megalakult az új, ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés.

Az ülés megkezdése előtt a képviselők átvették megbízóleveleiket, majd átvonultak az ülésterembe.

Az ülés elején a közgyűlés megemlékezett a szeptember közepén elhunyt Riz Leventéről, a XVII. kerület néhai polgármesteréről, majd elénekelték a Himnuszt és esküt tettek a közgyűlés tagjai.

Bevezetőjében Karácsony Gergely úgy fogalmazott: biztosan hibáznak majd, érdekeket fognak sérteni, de mindig őszinték lesznek, lesz erejük felállni, ha lent lesznek.

Mint mondta: dolgos évek következnek, és megerősítette, hogy szerdán Orbán Viktor meghívására részt vesz a kormányülésen, ahol a mostani közgyűlésen elfogadottakat fogja képviselni.

Karácsony megnevezte az általa javasolt főpolgármester-helyetteseket, akiket meg is szavazott az ellenzéki többségű testület.

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) az átláthatóságért és a részvételiségért felelős helyettes lesz.

Gy. Németh Erzsébet (DK) a humán területekért fog felelni, Karácsony szerint szerteágazó feladatai lesznek, és azt várja tőle, hogy „Budapest kulturális élete legyen sokszínű, modern, befogadó és vonzó”.

Tüttő Katától (MSZP) Karácsony azt kérte, hogy „a fővárosi cégek működtetésénél ne veszítsük szem elől magukat az ügyfeleket”.

Dorosz Dávidot (Párbeszéd) régi barátjának és harcostársának nevezte a főpolgármester. „Azt várom tőle, hogy Budapestet rángassuk át közösen a 20. századból a 21.-be”.

Az ötödik helyettes Kiss Ambrus lesz, aki Karácsony szerint „fiatal kora ellenére nagyon komoly közigazgatási tapasztalattal rendelkezik. A városháza működéséért fog felelni”.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, 2019. november 5. / fotó: hirado.hu

A főpolgármester az alakuló ülésen tíz alapértékről beszélt, amit Budapest alkotmánytervezetébe is belefoglaltak és amit szándékuk szerint megvitatnak a főváros lakóival.

  • Budapestnek nincs első- és másodrendű állampolgára,
  • nincs üzleti és pártérdek, az emberek érdekeit kell szolgálni,
  • a lakhatás alapvető jog, segíteni kell a hajléktalanokat,
  • klímaváltozás elleni küzdelem,
  • épített és természetes környezet megóvása,
  • fenntartható közlekedési formák előnyben részesítése,
  • Budapest egységes, egységesen fejlődik mind a 23 kerület,
  • kulturális sokszínűség támogatása,
  • politikai részvétel növelése, az érintettek véleményének kikérése,
  • nyitott, átlátható, korrupciótól mentes város.

Karácsony Gergely kijelentette azt is, hogy mától az ellenzéki összefogás pártjai a köztársaságpárti többséget alkotják, és minden erejével azon lesz, hogy ezt egyben tartsa, az együttműködésüket erősítse.

 

Valódi Hírek