New York Times: Rohadnak az állami kórházak, de Orbán a focira veri el a magyarok pénzét

Hírünk a nagyvilágban.

„Magyarországon Orbán Viktor zúdítja a pénzt a stadionokra, annál kevésbé a kórházakra” – ezzel a címmel jelent meg egy riport szombaton a The New York Timesban.

A tekintélyes amerikai lap cikkében felidézi, hogy Orbán Viktor felcsúti házától alig húsz méternyire egy fűtött gyepű, a falu lakosságánál kétszer több ember befogadására alkalmas stadion áll, miközben a megye legnagyobb kórházában nincs szappan a női vécében, rosszak a piszoárok a férfi vécében, és két orvos az éjszakába nyúlóan próbálja ellátni a még éjfélkor is várakozó harminc beteget.

A magyar állam több százmilliárd forintnyi adóbevételt térít el a sport, azon belül is a futball, azon belül pedig az Orbán Viktor alapította felcsúti focicsapat támogatására, míg az egészségügyi kiadások csökkentek Orbán kilenc éves regnálása alatt.

Pedig a lap szerint az Európai Unióban Magyarországon az ötödik legmagasabb a megelőzhető betegségekben elhunytak aránya, és itt a legmagasabb a rákos megbetegedések aránya, a kormányzat pedig nem is hajlandó nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat, mert az állításuk szerint „pánikot kelthetne”.

A riportban megemlítik, hogy az elmúlt évtizedben a magyar orvosok tizede, úgy ötezer orvos hagyta el az országot magasabb fizetés reményében. Így a magyar kórházakban emberhiány van.

Zacher Gábort is idézik, aki arról mesélt, hogy a Honvédkórház sürgősségi osztályán, aminek a vezetéséről már le is mondott, gyakran havi 300 órát dolgozott az a 25 orvos, aki 50 helyett dolgozott, miközben a kórház költségvetéséből hiányzott 350 millió forint.

De, mint írják: Orbán inkább a futballra költ. Megemlítik, hogy az eltérített adóforintokkal kitömött klubja stadionjának VIP-páholyában rendszeresen az állammal üzletelő hatalmasságok társaságában ül, akik közül Mészáros Lőrincet és Csányi Sándort említik név szerint.

A gyakori meccsnéző partnerek között említik Polt Pétert, akinek legfőbb ügyészként jogában áll eldönteni, hogy melyik politikus vagy gazdasági szereplő ellen indít korrupciós eljárást.

(The New York Times / 444.hu)

Valódi Hírek