Gyurcsány a DK szülinapján: „1848 és 1956 is Budapestről indult, a mostani változás is onnan fog!” (+videó)

A DK elnöke szerint az ellenzék vezető ereje ugyanakkor nem egy párt, hanem egy ügy: a szabad, demokratikus európai Magyarország ügye.

Megalakulásának nyolc éves évfordulóját ünnepelte szombaton a Demokratikus Koalíció. A rendezvényen a DK vezető politikusai mellett a párt frissen megválasztott polgármesterei és képviselői is részt vettek.

Gyurcsány Ferenc pártelnök beszédében arra emlékeztette a regnáló hatalmat: 1848 és 1956 is Budapesten kezdődött, ahogy a mostani változás is.

Gyurcsány egyébként egyszer sem nevezte meg név szerint Orbán Viktort vagy a Fideszt.

„Ahonnan mi kezdtük, olyan mélyről nem kezdte senki. Értetek, értem egy fabatkát sem adtak volna” – emlékezett vissza a DK indulására Gyurcsány.

„Ma viszont már ott tartunk, hogy mi lettünk az ország vezető ellenzéki ereje, parlamenti frakciónk lett és egy hete megnégyszereztük önkormányzati képviselőink számát.”

– tette hozzá.

A pártelnök arról is beszélt, hogy két ok miatt alapították meg a Demokratikus Koalíciót, amiből soha nem fognak engedni:

  • hittek abban, hogy lehet becsülettel szolgálni a hazát és nem úgy, mint a „mai uralkodók, akiknek üzenem: aki meglopja a hazát, az nem politikus, hanem bűnöző.”
  • Gyurcsány szerint emellett, aki bárkit amiatt bánt, hogy kik a szülei, mi a származása, a hite, kit szeret, az megöli az ember lelkét, ők pedig nem ilyenek.

A DK elnöke szót ejtett a gyurcsányozásról is, ami szerinte lehet, hogy a következő szótárakban már önálló szócikket fog érdemelni.

„Én ezt jól viselem, bár úgy gondolom, hogy a gyurcsányozás tíz évvel azt követően, hogy nem vezetek kormányt, hamis vádlók és megtévesztett tanúk közpusztító szövetsége” – fogalmazott.

Akinek a lelki nyugalmához az kell, hogy három miatyánk után gyurcsányozzon egyet az esti nyugtató helyett, az hadd tegye.

Az ellenzéki politikus üzent a regnáló hatalomnak is, bár nem nevezte meg a miniszterelnököt:

„Akinek arra van szüksége, hogy bárkiből bűnbakot képezzen, odavesse mások lába elé, az nem építi a nemzetet, hanem megtöri azt, hogy végre ez az ország egymásra találjon” – mondta.

Gyurcsány aláhúzta, hogy a politikai értelemben legnagyobb befolyással rendelkező, tízezernél nagyobb lélekszámú településeken több ellenzéki képviselő lett, mint kormánypárti.

„1848 és 1956 is Budapesten kezdődött, ahogy a mostani változás is. Ezt még ők is értik” – mondta.

Gyurcsány Ferenc leszögezte azt is, hogy nem vezet sehová az a kérdés, miszerint ki az ellenzék vezető ereje. Azt javasolja ellenzéki kollégáinak, hogy ne egyik, vagy másik párt legyen a vezető, hanem a közös ügy, ami Gyurcsány szerint a szabad, demokratikus Magyarország megteremtése.

„Amikor Márki-Zay Péter azt mondja, hogy ingyenessé teszi a hódmezővásárhelyi tömegközlekedést, vagy Karácsony Gergely bejelenti, hogy megállítja a kilakoltatásokat, akkor lelkesen figyelem: tudják, új fejezetet kell kezdeni. Minden új polgármesternek és képviselőnek azt üzenem, hogy mutassák meg: a város az ott lakó polgároké” – fogalmazott.

Gyurcsány emellett azt kéri az új vezetőktől, hogy minden városházára tűzzék ki az EU zászlóját.

Itt a videó a teljes beszédről:


.

(Népszava / MTI / Demokratikus Koalíció)

Valódi Hírek