Schilling Árpád Franciaországban: Volt olyan orvos, aki azt mondta, szerinte Orbán egy elmebeteg 

A magyaroknak gyakran csak annyit mondanak kint: Orbán.

Immár egy éve, hogy Schilling Árpádék úgy döntöttek, inkább emigrációban folytatják Franciaországban. A rendező elmondta, beilleszkedésük jól halad, az egyik legnagyobb kihívás, hogy ellent tudjanak állni annak a paranoiának, amelyet Magyarországról visz magával az ember.

A helyiek sokat segítettek nekik, de sajnos a magyar származásukra sokszor kapják azt reakcióként, hogy Orbán.

Schilling elmondta, nem tudja azt megtenni, hogy ne olvasson hazai híreket. Odakint

„volt olyan orvos, aki azt mondta, szerinte Orbán egy elmebeteg.”

„De nem is annyira Orbán személye, hanem a rendszere okozta elbutulás és infantilizálódás az, amitől nem tudok szabadulni. Újra és újra feljön bennem a kérdés: miért történhetett ez ilyen könnyen? Fizikai fájdalmat okoznak az olyan figurák, mint, mondjuk Takaró Mihály, akit minden épeszű ember, minden normális szülő távol tartana a közoktatástól, erre mi történik…”

Beszélt a magyar színházi szakmáról és a tao-rendszer átalakításáról is. Sérelmezte, hogy a szakma még mindig nem tud egységesen fellépni.

A francia emigrációjukról azt mondta, tisztában van azzal, hogy „ez privilegizált helyzet”, és bármelyik pillanatban megváltozhat, de szeretné, hogy a gyerekeinek olyan perspektívát tudjanak adni, amelyben a mobilitás és az ezzel együtt járó szabadság adott. Ő pedig

szívesebben lenne Kanadában zöldséges, mint Magyarországon színházigazgató.

(via: Magyar Narancs)

Valódi Hírek