Orosz nukleáris fegyverbaleset: Evakuálni kellett egy települést a gamma-sugárzás miatt

Ezektől akarunk venni atomerőművet?

Az orosz állami hírügynökségre hivatkozva a CNN arról számolt be, hogy a nukleáris fegyverbaleset közelében található települést evakuálják. Nyonoksza települést lakóit kedd reggel költöztették ki az otthonaikból, egészen pontosan reggel 5 és 7 óra között.

A hatóságok vonattal vitték el a falusiakat a területről.

Ami vérlázító, hogy Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója az Interfax hírügynökségnek azt mondta: a Szeverodvinszktől 40 kilométerre található Nyonoksza község lakót „megkérték” arra, hogy az incidens nyomán végrehajtandó, az ilyen esetekre előírt „tervszerű intézkedések” idejére hagyják el a települést. „Ostobaságnak” nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint a falut evakuálni fogják.

Szombaton számoltunk be arról, hogy öt halálos áldozata van annak a csütörtöki atombalesetnek, amelynek során teszt közben felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve az észak-oroszországi Arhangelszk megyében. A közlés szerint

a baleset minden halottja a Roszatom munkatársa volt.

Azóta az is kiderült, hogy négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején.

(MTI/CNN/Index)

Valódi Hírek