Dobrev Klára: Ha Orbán a nyakunkon marad, ki fogunk szorulni az erős és gazdag Európából (+videó)

Exkluzív interjút adott a Nyugati Fénynek Dobrev Klára. A DK európai listavezetője elárulta nekünk: hogyan viseli a kétoldali támadásokat, milyen egészségügyi ellátást harcolna ki alanyi jogon a magyaroknak, miben tévednek Orbán csodálói, de azt is: mi lesz a családi életével, ha kijut Brüsszelbe. Alább a teljes beszélgetés, néhány kemény mondatot videóban is kiemeltünk.

Hogyan aludt az éjszaka?

Köszönöm, remekül, csak nagyon röviden. Tegnap Debrecenben tartottunk egy teltházas fórumot, késő este értünk haza, ma reggel pedig az újpalotai piacon kezdtünk. Ez most így lesz a következő hat hétben.

Azért kérdeztem, mert a hírszerkesztő kollégám szerint ha holnap kitennénk egy olyan cikket, hogy „Dobrev Klára jól aludt”, azt is szétkattintanák az olvasók, akkora az érdeklődés Ön iránt. Hogyan fog tudni megfelelni az Önnel szemben támasztott -akár túlzó- elvárásoknak?

Irtózatos felelősség, ezt érzem minden porcikámban. Túlzás nélkül mondhatom, életem egyik legmegtisztelőbb pillanata volt, amikor megkaptam a felkérést a DK választókerületi elnökeitől és tagjaitól, hogy vállaljam el az EP-lista vezetését. Minden erőmmel azon leszek, hogy ennek megfeleljek.

Van egy érezhető felfutása mostanában a női politizálásnak a régióban. Vegyük például a hazai ellenzéki nőket a parlamentben, akik lassan csak a házszabály miatt nem alakítottak már külön frakciót, de legutóbb a szlovák elnökválasztást is szépen behúzta egy -ráadásul újonnan belépő- nő. Fog ezzel az eszközzel tudatosan élni, mondván „eddig mindent elrontottak a férfiak, most jöjjünk mi, nők”?

Azzal, hogy nő vagyok, nem fogok tudatosan élni, mert ez egy sima tény. Ami pedig a világpolitikában történik, az teljesen természetes: nem most vállal túl sok nő politikai szerepet, hanem eddig vállaltunk túl kevesen. Remélem, az elkövetkező években eljutunk oda, hogy kiegyensúlyozódnak az arányok, mert ez lenne a természetes.

Talán 2-3 héttel azután, hogy Ön meghirdette a hárompontos programját, láttam Ujhelyi Istvánt az ATV-ben, aki lényegében felmondta a DK leckéjét: szociális Európáról beszélt, európai családi pótlékról és minimálbérről beszélt… Hogyan fogják tudni megkülönböztetni magukat az MSZP-től?

Szerintem egy politikus számára nincs annál nagyobb siker, mint amikor az általa képviselt elképzelések egyre szélesebb körben terjednek, és egyre több embert szólítanak meg. Én nem azért mondom ezeket a dolgokat, mert frappáns kampányeszköznek tartom őket, hanem mert őszintén hiszek bennük. Ha pedig hiszek bennük, akkor meg akarom valósítani. Ha meg akarom valósítani, ahhoz szövetségesek kellenek, Magyarországon és Európában is. Úgyhogy a kérdésére az a válaszom: milyen jó lenne, ha minél többen képviselnék ezt a programot!

Az utóbbi hetekben elég sok botránygyanús ügy látott napvilágot arról, hogy az MSZP hogyan működhetett együtt a Fidesszel bizonyos kerületekben. Mennyit bír ki az összefogás? Nem üthetnek vissza ezek az ügyek a teljes ellenzéki oldalra?

Tőlem az elkövetkező hetekben bármely ellenzéki pártot kritizáló mondatot nem fog hallani. Nekünk a Fidesz a főellenfél, nekem pedig most az a feladatom, hogy május 26-ig minél több embert meggyőzzek a saját programomról. Nem akarok azzal foglalkozni, hogy más ellenzéki pártok mit csinálnak. Az én fókuszom a Fideszen van!

.

Tartogat még valamilyen bejelentést a kampány utolsó hetére?

Azt mondtam az elején, hogy van egy álmom: az Európai Egyesült Államok, ami egy nagyon erős Magyarországot eredményez. De én az a típusú ember vagyok, aki szereti tudni előre, lépésről lépésre, hogy ez hogyan valósul meg. Néhány lépést már bejelentettünk, ilyen volt az európai minimálbér és minimálnyugdíj, a családi pótlék és a multiadó, és ilyen az európai egészségügyi minimum, amelynek a részleteit szintén ki fogom fejteni.

A legtöbb energiát abba fektetem, hogy meggyőzzem az embereket arról, hogy ez az Európa meg fog valósulni. Erős lesz, a szociális európai háló létre fog jönni, és a legfontosabb, hogy a magyarok érezzék: nekünk ebből nem szabad kimaradni. Meggyőződésem, hogy Orbán Viktor vezetésével mi az Európai Unióból lassan ki fogunk szorulni.

Fog ehhez a szociális programhoz találni elegendő szövetségest Nyugat-Európában? Az Ön programjának nagyon komoly anyagi vonzata van a nettó befizető államokra nézve. Miért akarnának újabb ezermilliárdokat pumpálni Keletre, ha látják, hogy mire megyünk vele?

Három héttel ezelőtt Brüsszelben voltam, és nagyon jó érzésem volt, amikor találkoztam néppárti, baloldali, liberális és zöld képviselőkkel is, és mindenki erről az erős Európáról beszélt. Akörül folynak a legizgalmasabb viták, hogy hogyan fogjuk az embereket érdekeltté tenni ebben az erős Európában. Bármilyen meglepő, az európai minimálbér ügyében a német szociáldemokraták a leghangosabbak. Macron elnök bejelentette, hogy neki ez az európai programja. Európa erre megy, mindenki érzi, hogy erre kell egy lépést tenni előre.

A multiadóról már elmondtam, hogy sok százmilliárd euróról beszélünk, irtózatosan nagy pénz, amit képtelenek vagyunk európai országokként beszedni az IKEA-tól, a Microsoft-tól, az Apple-től. Ha összeállunk, akkor ez sikerülni fog.

Az európai családi pótléknál is sokan felkapják a fejüket, miközben Európa évtizedek óta földalapú támogatást ad minden gazdának alanyi jogon. Amiről én beszélek, az 2 hektár föld után járó támogatás. Ha úgy tesszük föl a kérdést, hogy

ér-e annyit egy európai gyerek, mint az a 2 hektár föld,

és fog-e annyit segíteni Európának, akkor szerintem egyértelmű a válasz. Egy picit kirángatnám magunkat a szokásos gondolkodási közegünkből és azt látom, hogy igen: ez finanszírozható, megvalósítható. Más prioritások kellenek.

.

Mit tartalmaz az európai egészségügyi minimum?

Azt szeretnénk, hogy legyen egy minimális egészségügyi ellátás, ami minden európai polgárnak alapvetően jár. Határozzuk meg ennek a szintjét és színvonalát, milyen vizsgálatokat, milyen beavatkozásokat jelent. És ha ezt egy ország nem tudja finanszírozni, akkor mi lenne, ha a közös büdzsénkből nem csak szökőkutakra és térkőre juttatnánk pénzt, hanem például arra is, hogy legyen megfelelő ellátása annak a laboratóriumnak, megfelelő bére az ápolónak. A végső cél, hogy az európai emberek versenyképesebbek legyenek: egészségesebbek, okosabbak, kiegyensúlyozottabbak – és ebben Európának óriási tartalékai vannak.

Vizitdíjat és kórházi napidíjat bevezetne?

Az egészségügyet át kell alakítani, ez nem kérdés. Az elmúlt 9 évben drámaian romlott a helyzet, az összes ranglistán lecsúsztunk: már csak Bulgária és Albánia van mögöttünk egész Európában. Nem is értem, hogy a Fidesz az elmúlt 9 évben miért nem fektetett nem hogy pénzt, de még gondolatot sem abba, hogy valamit kezdeni kell az egészségüggyel.

A másik probléma a drámai elszegényedés az országban. Miközben látjuk a híreket az átlagbér-növekedésről, tudnunk kell, hogy abban sajnos Mészáros Lőrinc jövedelme is benne van. Eközben a magyar családok 25 százaléka a létminimum alatt él, ők lényegében nem is jutnak hozzá az orvosi ellátáshoz, úgyhogy itt az egész egészségügyi rendszert alapjaiban át kell alakítani, és biztosan nem úgy, ahogy azt 10-15 évvel ezelőtt tettük volna, mert

mára a magyar egészségügy, mondjuk ki, összeomlott.

Magánbiztosítós rendszerben gondolkodnak? Hasonlóba beletört már az MSZP-SZDSZ-kormány bicskája.

Nem a technika a lényeg, vannak jó és rossz példák mindkettőre. Nemrég hallottam az adatot: 10 magyar nyugdíjasból 9-nek semmilyen megtakarítása nincs arra az esetre, ha beteg lesz. Ez dráma. És miközben egyre inkább romlik az állami egészségügy, aközben virágzik a magánegészségügy, ráadásul egyre több fideszes befektetővel. Szerintem ez egy gonosz dolog.

Ha európai egészségügyi minimumról beszélünk, az azt is jelenti, hogy nem engedhető meg, hogy legyen egy ország Európában, ahol ha valaki megbetegszik 65 évesen, akkor gyakorlatilag minimális esélye legyen arra, hogy meggyógyuljon. Egyébként ez nem európai, hanem emberi minimum, de ettől függetlenül az európai egészségügyi minimum erre azt mondaná, hogy ez neked jár. És ha mégsem kapod meg, akkor a saját kormányoddal szemben is el tudod érni, hogy neked ez járjon.

Hogyan képzeljük el az Európai Egyesült Államokat? Egy USA-hoz hasonlító szövetségi rendszer? Egy országok fölötti ország? Az Ön által említett közös juttatásokhoz és intézkedésekhez nagyon komoly intézményi háttérre van szükség…

Az látszik, hogy Orbánt nagyon zavarja az Európai Egyesült Államok, a beszédeiben állandóan „birodalomként” emlegeti, márpedig ez nem az. Azt mondják a Fideszben, hogy a szuverenitásunk veszélybe kerülne az Európai Egyesült Államokkal. De mit jelent a szuverenitás? Hogy csakis egyedül hozom meg a döntéseket.

Én meg azt kérdezem: van olyan ember, akit zavar az, hogy a vám-és határvédelmet már közösen gyakoroljuk? Vagy szeretne újra Hegyeshalomnál újra órákig sorban állni a határon? Zavarná-e a választókat az, hogy a pénzügyi szuverenitásunkat közösen gyakoroljuk? Ez azt jelenti, hogy euróval fizetnénk Magyarországon. Zavarná ez az embereket? De ugyanez vonatkozik az

Európai Ügyészségre,

ami meg ugye azt jelenti, hogy a büntetőjogi szuverenitásunkat közösen gyakoroljuk. Itt nem az történik, hogy valamit elvesznek tőlünk, hanem valamit közösen, még erősebben tudunk gyakorolni.

Orbánék szerint addig vagyunk erősek, amíg önállóak vagyunk.

Az ember nem attól erős, hogy önálló. Én az önállóságom egy részéről lemondtam akkor, amikor családom lett, gyerekeim lettek. Kevesebb lettem ettől? Gyengébb lettem ettől? Sokkal erősebb lettem! Amikor az Európai Egyesült Államokról beszélünk, az azt jelenti, hogy vannak ügyek, amelyekben közös döntésekre van szükség.

Nézzük a klímaváltozást: minden évben egyre több ember hal meg a nyári kánikulában, nyáron drámaian megnő a kórházi fertőzések száma, mert a magyar kórházak 50 százaléka nem légkondicionált. Olyan aszály, ami idén lesz, évtizedek óta nem volt. Ezt majd Orbán Viktor megállítja azzal, hogy

Hegyeshalomnál felhúz egy kerítést?

A klímaváltozás, a technológiai változás, a multinacionális cégek – ezek mind olyan dolgok, amelyekre ha egyedül próbálunk meg választ adni, akkor bukásra vagyunk ítélve. Ha közösen adjuk meg a válaszokat, akkor erősek leszünk. Észak-Korea a legszuverénebb ország a világon, de ki akar Észak-Koreában élni?

.

Mi esik rosszabbul önnek: amikor a fideszes sajtó Gyurcsánynézza, vagy amikor a kvázi ellenzéki oldalon Hont András vonja kétségbe a kvalitásait és Konok Péter hasonlítja Elena Ceaușescuhoz?

A fideszes támadások engem erősítenek – ezt komolyan mondom, nekem megtiszteltetés a Fidesszel küzdeni, mert gonosznak tartom a politikájukat. Azoktól, akikről úgy gondolom, hogy a Fidesszel szemben állnak, tőlük rosszabbul esik a kritika. De az viszont arra sarkall, hogy bebizonyítsam nekik: nincs igazuk.

Érez-e a DK felelősséget azért, hogy az összefogás-mantrát egy olyan politikai giccsé tették, ami egyébként most pont Önökre üt vissza? Ott tartunk, hogy hiába magyarázzák el az elemzők, hogy ez egy tisztán listás választás lesz, ahol nincs összefogási kényszer, hiába kutatja ki a Medián, hogy többet hozhatnak a saját listák, mint a közös, a választók egy része mégis úgy mantrázza az „összefogást”meg a közös listát, mint valami univerzális varázsigét…

Ha valakinek, akkor a DK-nak ebben semmilyen lelkiismeret-furdalása nem kell hogy legyen. Tavaly április 8. előtt mi 63 körzetben léptünk vissza, ezzel csökkentve egyébként a DK-ra leadott szavazatok számát. Éreztük annak a felelősségét, hogy az Orbán-kormányt elzavarni sokkal fontosabb, mint az önös érdekünk. Ezt egyedül mi tettük meg. Ha erre képes lett volna más is,

például az LMP, akkor most nem lenne kétharmada a Fidesznek.

A mostani európai választásokon is nyitottak voltunk az együttműködésre, de a legtöbb párt hamar bejelentette, hogy nem akarnak közös listát, ami ez esetben nem is gond: ez egy tisztán listás választás lesz, itt most az a feladata mindenkinek, hogy rakja bele a maximumot, és vigye el a választóit szavazni.

Októberben más lesz a feladvány, ott már a Fidesz által kreált egypárti választási törvény arra kényszeríti az ellenzéket, hogy együttműködjön. Nagy örömmel olvasom, hogy lassan minden napra jut egy olyan
bejelentés, hogy valamelyik városban megállapodott az ellenzék.

Hogyan fogja menedzselni a családi életét, ha kijut Brüsszelbe?

Nehezen, de szerintem ezzel még jó pár anya és apa így van, ahol mindketten dolgoznak. Ingázni fogok: igyekszem a munkámat nagyon hatékonyan elvégezni Brüsszelben, aztán hazajövök: pár nap kint, pár nap itthon. Szerencsére a férjem, az édesanyám és a nagy gyerekeim eddig is örömmel részt vettek Marci fiam nevelésében.

Szöveg: Mandula Viktor
Videó: Fekete Norbert

Valódi Hírek