Friss kutatás: Ezeket a nagyvárosokat bukhatja el a Fidesz

Ehhez viszont össze kell fogni, nincs mese.

Miközben előválasztással keresik Budapesten Tarlós kihívóját, addig több nagyvárosban is kezd összeállni az ellenzék a Fidesz jelöltje ellen – írja a hvg.hu. A Republicon Intézet friss elemzése szerint Pécsett, Szombathelyen és Egerben már meg is van a kihívója a kormánypárti jelöltnek, de nem csak ezekben a városokban lehet komolyan reménykedni az ellenzéknek.

A kutatás szerint az ellenzék azért bizakodhat, mert tavaly áprilisban a Fidesz listája nemcsak a fővárosban, hanem a megyei jogú városokban is gyengébben szerepelt, mint országosan. Míg az országos listán 47%-ot értek el, addig hat megyei jogú városban (Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt hoztak és sehol sem értek el abszolút többséget.

A 23 megyei jogú várost három kategóriába sorolták be.

1. Az ellenzék számára nehezen nyerhető városok: Debrecen, Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár és Zalaegerszeg.

2. A billegő városokban a kormánypártnak és az ellenzéknek egyaránt megvan az esélye a győzelemre. Ezek: Békéscsaba, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely és Veszprém.

3. Az ellenzék számára esélyes városok: Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok és Tatabánya.

Persze a fenti listázás csak abban az esetben érvényesül, ha egy jelöltet állít polgármesternek az ellenzék, illetve ki tudnak egyezni, abban, hogy az önkormányzati képviselők jelölésénél is az egy az egy ellen helyzet álljon fel a Fidesz jelöltjével szemben.

Az is járható út, ha nem pártok, hanem ernyőszervezetek adnak jelölteket, mint például történt ez Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter esetében.

Valódi Hírek