Lekenték a 230 éves freskókat Orbán rezidenciáján a Budai Várban

Áldozatául esett a Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese a felújításnak – írja az Index.

A Miniszterelnökség által közreadott fotókon látható az egykori refektórium, amit egységesen fehérre festettek le.

A portál olvasóinak tűnt fel, hogy egészen máshogy néztek ki korábban a falak és kiderült, hogy 230 éves freskókat tüntettek el a belsőépítészeti munkák során.

„A karmelita refektórium falképeit az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára”

– válaszolta az Index kérdéseire a Miniszterelnökség.

Arra nem tértek ki, hogy egyeztettek-e erről az ICOMOS nemzetközi örökségvédelmi szervezettel, mivel a Karmelita komplexum a budapesti világörökség részét alkotja és bármely elemének eltüntetése vagy megváltoztatása sértheti Magyarország nemzetközi szerződésbe foglalt vállalását.

A portál több forrása is annak adott hangot, hogy szerintük a fehérre mázolással a puritánságot kellett hangsúlyozni és egyszerűen PR-szempontoknak esett áldozatul a 230 éves festés.

Valódi Hírek