Több ezren tüntettek a CEU kinyírása ellen (+képek, videó)

Ezekben a pillanatokban ezrek állnak ki a CEU mellett az Egyetem téren, folyamatosan tudósítunk az eseményekről.

18:40

Fél 7 után nem sokkal Petőfi Sándorékra és a köztársaság kikiáltására emlékeznek, majd a tömeg hangos köztársaság kántálásba kezd.

Bereczki Dávid, a párt ifjúsági tagozatának elnökségi tagja kezdi a felszólalók sorát:

Nehezebb olyan diákot találni, aki itthon képzeli el a jövőjét. Szerinte nincs esélyegyenlőség, mert a NER gyermekei fényes magániskolában tanulnak, míg a kormány számtalan fiatalt megfoszt a tanulás lehetőségétől. Jelzi, hogy a Corvinus és az MTA mellett is kiállnak.

„Ez a kormány nem nemzeti, ez a kormány bűnös!”

– mondja Bereczki, a tömeg pedig hangos éljenezésbe kezd.

fotó: Fekete Norbert/Nyugati Fény

18:55

A következő felszólaló Mécs János, a CEU és az ELTE ÁJK hallgatója

Elmondja, hogy a CEU-n számos olyan kutatás zajlik, amelyekből az ország rengeteget profitál, tehát – teszi hozzá, a CEU az összes magyar ember ügye. A hallgató reméli, hogy az Alkotmánybíróság megszünteti a Lex CEU-t.

„Amíg van aki kérdez, van aki tud, addig a kormány győzelme sosem lesz teljes.”

– zárja felszólalását.

Az Egyetem tér teljesen megtelt
fotó: Fekete Norbert/Nyugati Fény

19:00

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja szerint Budapest sokszínű és befogadó város, amelynek a CEU mára szrerves részévé vált. Szerinte a kormány a NER-lovagok játszóterévé akarja tenni a fővárost, amit a tömeg hangos fújolással fogad.

„Hol van Tarlós István?”

Akinek kötelessége lenne a lakosok érdekét szolgálni, amikor egyetemet akarnak elkergetni és kisajátítani? Ki fogja megvédeni ezeket az intézményeket? – kérdezi Berg indulatosan.

A jelenlévők időnként hangos „Szabad ország, szabad egyetem” kántálásba kezdenek.

19:10

Szél Bernadett lép színpadra, aki egyből feltüzeli a tüntetőket: ma a legnagyobb bátorság szabadnak lenni, szabadságot követelni. Pontosan tudja, hogy az elnyomó hatalom nem a parlamenti felszólalásoktól és stúdióbeszélgetésektől függ, hanem az utcától.

fotó: Fekete Norbert/Nyugati Fény

Arra kér mindenkit, hogy álljon ki az igazáért, álljon ki a tudás mellett, mert ez az, amitől Orbánék a legjobban félnek.

19:20

Az utolsó felszólaló Fekete-Győr András azt kérdezi, hol van az egység a felsőoktatásból? Nem elegendő, ha a CEU, vagy az ELTE vagy a Corvinus tüntet – az elvek és értékek minden egyetemnél és főiskolánál ugyanazok, közös fellépésre van szükség, de nem csak az oktatásban. Ugyanezt az erőt kellene felmutatnia minden egyes társadalmi csoportnak.

„Orbán Viktor csak az erő nyelvén ért!

Mert átgázol mindenkin, aki a csendben marad és nem áll fel.” – majd a pártelnök felidézi a netadós tüntetéseket.

A Momentum november 24-re újabb tüntetést jelentett be a Kossuth térre.

A Nyugati Fény videója a helyszínről:

.

 

Valódi Hírek