Kicsi ellenzéki győzelem: Emelik az otthonápolási díjat, de nem mindenkinél egyformán

Fideszes megoldás született: valakinek segítenek, valakinek nem.

2019 januárjától emelkedik az ápolási díj összege – jelentette be csütörtökön Novák Katalin.

Az EMMI államtitkára elmondta, a szerdai kormánydöntés értelmében az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével.

Novák Katalin hozzátette: az emelés folytatódik a következő években is, a cél az, hogy 2022-re – három lépésben – ezen ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét.

Azon családokban viszont, ahol nem gyermekeket, hanem idős hozzátartozókat ápolnak, sokkal kisebb mértékben, mindössze 15 százalékkal (vagyis pár ezer forinttal) emelik az ápolási díj összegét januártól.

Az otthonápolók ügyét elsőként felkaroló ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció máris megszólalt Novák Katalin bejelentésére reagálva.

Varju László, a DK alelnöke az ápolási díj emelését az azért küzdő civil szervezetek és a családok sikerének értékelte.

Ugyanakkor jelezte, tovább fognak küzdeni azért, hogy az otthonápolást foglalkoztatási jogviszonyként ismerje el a kormány – ez egyelőre nem történt meg.

Varju elmondta: 17 ezer gyermekes családnak jobb lesz a helyzete, de 33 ezer családnak érdemben nem változik.

A DK alelnöke azt követelte a kormánytól, hogy az ápolási díj szempontjából ne különböztesse meg a gyermekes családokat azoktól, amelyek nem a gyermek jogán kapják ezt a díjat.

Valódi Hírek