Orbán felfüggeszti a botrányos Schmidt-múzeum megnyitását (+videó)

Erről a DK-s Gréczy Zsoltnak adott válaszában beszélt a miniszterelnök.

A hazai és a nemzetközi tiltakozás miatt a Sorsok Háza múzeum megnyitásának elhalasztását kérte a DK-s Gréczy Zsolt a miniszterelnöktől az országgyűlésben. Válaszában Orbán Viktor azt mondta, hogy lehet erről beszélni, ha a tárlat körül ekkora a vita.

Gréczy Zsolt azt mondta: a teljes projekt Schmidt Mária kezébe került, aki egykori holokausztkutatóból mára a Horthy-rendszert polgári rendszerként ajnározó történelemhamisítóvá vált.

A DK-s képviselő emlékeztetett, hogy Schmidtet sem a magyar zsidóság jelentős részét képviselő Mazsihisz, sem az izraeli Jad Vasem, sem a Washingtoni Holokausztmúzeum nem tartja szalonképes partnernek holokausztkutatás terén, és nem hajlandók vele közösséget vállalni.

Attól, hogy találtak egy ki tudja milyen érdekek miatt kollaboráló ortodoxot, aki hajlandó kósernek nyilvánítani az intézményt, Schmidt Mária és társai nem válnak a holokauszt elfogadott kutatóivá

– emlékeztetett Gréczy.

Orbán erre először azt válaszolta: Schmidt Máriát nem tartják történelemhamisítónak, a zsidó felekezetek közötti vitában pedig a kormány nem vesz részt.

Gréczy viszontválaszában megemlítette, hogy Schmidt szerint a magyar államot nem terheli felelősség a holokauszt miatt, miközben a Parlament falai között hozták meg 1920-ban a kontinens első zsidótörvényét.

Ezt a rendszert kívánják rehabilitálni jelenleg Orbánék és Schmidték – vélte Gréczy, aki felszólította Orbánt, hogy ne nyissák meg az emlékközpontot.

Orbán viszontválaszában azt mondta: ha a tárlat körül ennyi a konfliktus, akkor lehet róla beszélni, hogy a kiállításról további viták legyenek.

Eszerint Orbán nem ragaszkodik a tárlat mostani koncepció szerinti megnyitásához.

Az ominózus parlamenti vitát ITT TUDOD megnézni.

Valódi Hírek