Az 1 százalékot sem elérő kamupártoknak vissza kell fizetniük a kampánytámogatást

Kedden módosította a kampányfinanszírozási törvényt a parlament.

Eszerint ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson 1 százalékos eredményt sem ér el, köteles visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt.

A kétharmados támogatást igénylő előterjesztést meg is szavazták: 184 kormánypárti, szocialista és jobbikos igen szavazattal, 2 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadta el az Országház – számolt be a 444.hu.

Amennyiben egy ilyen formációnál megállapítják a fizetési kötelezettséget, és azt a párt határidőben nem teljesíti, akkor a törvény értelmében a vezető tisztségviselői állnak helyt egyetemlegesen a támogatás visszafizetéséért.

A „Magyar Liberális Párt”, vagyis Bősz Anett és Fodor Gábor / fotó: MNO

Ráadásul a NAV is behajthatja tartozást, ha a párt fizetésképtelen, akkor a párt vezetőjétől.

A törvény arról is rendelkezik, hogy az Állami Számvevőszék az általános országgyűlési választást követő egy éven belül hivatalból ellenőrzi a támogatás felhasználását azoknál a pártoknál, amik a pártlistákra leadott összes érvényes szavazat legalább 1 százalékát megszerezték.

A törvényt kezdeményező Gulyás Gergely és Répássy Róbert eredetileg fél százalékos küszöbre gondoltak, ezt az MSZP-s Bárándy Gergely javaslatára emelték 1%-ra.

Korábban több kritika érte a finanszírozási rendszert, amiért a pártoknak járó támogatások esetén nem volt egy olyan küszöb, aminek el nem érése esetén a párt köteles az állami támogatást visszafizetni. Azaz sokaknak megérte csak a támogatás kedvéért bejegyeztetni egy kamupártot.

Valódi Hírek