Orbán szombaton dönt Budapest felszabadításáról

Szerinte Tarlós jobban teljesített volna a járványhelyzetben, mint Karácsony Gergely.

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában arról beszélt: az élet újraindításának feltételei megvannak, ezért oldották fel a korlátozásokat a többi megye után Pest megyében is.

Budapesten azonban

külön döntésre van szükség,

mert ez a legsűrűbben lakott város, és a fővárosban belobbanhat a járvány.

Azt is közölte: szombaton születik döntés a fővárosi korlátozások lazításáról.

„Ha Budapesten nem vagyunk elég fegyelmezettek, vissza fog jutni Budapest oda, ahonnan el akarunk mozdulni” – mondta, jelentsen is ez bármit. Az Index összefoglalója szerint Orbán azt is mondta: az élet újraindításának feltételei kétségkívül Budapesten is megvannak, csak „felelősen kell viselkednünk”.

A miniszterelnök a budapesti Pesti úti idősek otthonának helyzetére utalva azt mondta: ha Tarlós István lenne a főpolgármester, akkor „ő odamenne és rendet tenne egy ilyen helyzetben”. Az már más kérdés, hogy az állam miért nem biztosított időben elegendő védőfelszerelést az egészségügyben dolgozóknak, de erről Orbán nem beszélt.

A kormányfő azt is mondta, Budapest nagyjából kéthetes csúszással követheti a vidéki lazításokat, és azokat az új kijárási szabályokat, amelyek most már a fővároson kívül országszerte érvényesek.

Orbán Viktor az állami rádióban arról is beszélt, hogy felelős, körültekintő döntést kell hozni az óvodák és iskolák újranyitásáról is, és egyáltalán nem biztos benne, hogy még ebben a tanévben megtörténik ez.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Valódi Hírek