Nem hagyták hazudni, a szőnyeg szélére állították Varga Juditot az osztrák köztévében

Ez nem a HírTV volt, itt hatszor kérdeztek vissza, amikor félrebeszélt.

Magyar kormánytagtól szokatlanul hosszú, több mint 15 perces tévéinterjút adott Varga Judit igazságügyi miniszter az ORF osztrák közszolgálati csatornának – szúrta ki a 444.hu.

Az angol nyelven készült interjú elején Vargától megkérdezték, hogy ha Magyarországnak alig 500 koronavírusos esete van, vajon mi az oka a drasztikus intézkedéseknek, és a rendeleti kormányzás bevezetésének.

Erre a miniszter azt felelte, hogy ez nem statisztikai kérdés, mert az egész kontinens válságban van, és a védekezés mindenhol ugyanazt a mintát követi.

A beszélgetés hangulata a második kérdéstől lett igazán feszült: a riporter arról érdeklődött, vajon miért nincs időbeli korlátja a felhatalmazási törvénynek, hiszen egyetlen európai országban sem vezettek be hasonlót.

Innentől gyakorlatilag e kérdés körül forgott az egész interjú, mert az újságíró 15 perc alatt sem kapott felvetésére kielégítő választ.

Részlet az ORF interjújából

Varga első érve az volt, hogy minden európai országban eltérőek az alkotmányos hagyományok, és hogy egyébként más országokban is kihirdettek vészhelyzet, és bevezették a rendeleti kormányzást.

„Elnézést, miniszter asszony, ez nem igaz. Nincs még egy ország, ahol a veszélyhelyzetet időkorlát nélkül vezették be.”

Itt a riporter részéről példák is elhangzottak: Franciaországban két, Nagy-Britanniában és Olaszországban 6 hónapra hirdették ki a rendkívüli állapotot.

Varga válaszul a parlamentre hivatkozott, amely hatályon kívül helyezheti a veszélyhelyzetet, amennyiben ezt indokoltnak találja.

A riporter képben volt, és jelezte, hogy mivel a parlamentben kétharmada van a Fidesznek, és a Fidesz mindig mindent megszavaz, amit Orbán Viktor szeretne, így ennek nincs praktikus jelentősége.

Varga ezt azzal intézte el, hogy ez már egy politikai kérdés; a választók így döntöttek, nincs mit tenni.

A riporter felveti, hogy az ellenzék időkorlát bevezetését kérte, egyébként támogatta volna a törvényt, ahogy Európában mindenhol máshol is így történt.

Varga szerint a magyar verzióban még szigorúbb az időkorlát, lévén a parlament bármikor visszavonhatja a veszélyhelyzetet, majd ismét az alkotmányos kultúrák különbségeiről kezd beszélni.

A riporter azonban ezután sem engedte el a dolgot:

„Vajon mikor lesz vége a veszélyhelyzetnek, ha a kormány által 2016-ban kihirdetett migrációs veszélyhelyzet négy éve fennáll úgy is, hogy a menedékkérők már nem is akarnak Magyarországra jönni?”

Itt már Varga is mosolyogva elcsuklott egy pillanatra, majd azt kezdte fejtegetni, hogy „objektív tények” fogják megválaszolni ezt a kérdést.

A riporter összesen hatszor tért vissza különböző formában az időkorlát hiányára, egyszer sem kapott kielégítő választ Varga Judittól.

A teljes interjú >>ITT NÉZHETŐ<< meg.

Valódi Hírek