Lezárják Magyarország határait, bezárják a szórakozóhelyeket

A következő napokban átlépünk a csoportos megbetegedések időszakába – ismerte el a miniszterelnök.

Hétfő reggeli adatok szerint immár 39 koronavírussal fertőzött állampolgárt tartanak nyilván Magyarországon, az iskolák digitális tanrendre álltak át, az egyetemek zárva vannak.

A Parlament továbbra is ülésezik, Orbán Viktor azzal kezdte hétfői napirend előtti felszólalását, hogy 1990 óta nem volt arra példa, hogy veszélyhelyzetet kelljen kihirdetni.

Az egész emberiség számára kihívás, hogy egy eddig ismeretlen vírussal állunk szemben, ráadásul sokkal gyorsabban terjed, mint az eddig ismert vírusok. Jelenleg is 37 gyógyszergyár dolgozik azon, hogy kifejlessze a megfelelő vakcinát, mindeddig sikertelenül – mondta Orbán.

A kormányfő azzal folytatja, hogy mi várható a jövőben. Az biztos, hogy az élet a következő hónapokban nem olyan lesz, mint amilyennek megszoktuk.

Mindenkit arra kér, hogy segítsük az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozók munkáját, és azt is megerősítette, hogy lesznek még szokatlan eljárások a jövőben is, ezért megköszönte a lakosság együttműködését.

Magyarország a következő napokban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába – figyelmeztetett a kormányfő.

Ezt kell mérsékelni, méghozzá azzal, hogy a kontaktusok számát csökkentsük. Ennek érdekében újabb döntéseket jelentett be a miniszterelnök:

Magyarország határait lezárják,

  • a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba
  • a rendezvényeket betiltják
  • a szórakozóhelyeket, mozikat bezárják, ahogy a kulturális intézményeket is.
  • az éttermek, kávézók, boltok csak 15 óráig tarthatnak nyitva (kivéve a patikák és élelmiszerboltok)
  • kérik a 70 év felettieket, hogy ne hagyják el a lakásukat.

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, ágazatoktól függően időben egymástól eltérően. A turizmus, vendéglátás már most érzi a járvány gazdasági hatásait, de máshol is megjelenik:

„Komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti az országot”

– mondta Orbán, aki szerint a költségvetést is újra kell tervezni. A miniszterelnök felkérte Varga Mihályt a pénzügyi válságkezelés kidolgozására.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek