Szakértő: A koronavírus már valószínűleg Magyarországon van

Kínában már túl van a csúcsponton, Európában viszont csak most kezd felfutni a járvány.

A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van; továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot – mondta Rusvai Miklós virológus szerda reggel az M1 csatornán.

A szakember kifejtette, bár Kínában már csökkenőben van a fertőzöttek száma, a másodlagos gócokban, mint több európai országban vagy Iránban

még csak most kezdődött a járvány felfutása.

Az óvatosságot érintően azt mondta, ha valamelyik észak-olasz városba lenne lefoglalt útja, valószínűleg lemondaná.

Közölte: világjárványról akkor beszélünk, ha bizonyos számú ország érintett egy adott betegségben.

Ugyanakkor ez csak játék a szavakkal, hiszen a vírus sem veszélyesebb, sem veszélytelenebb nem lesz, ha a világjárvány kritériumai teljesülnek – mutatott rá.

Rusvai Miklós kitért arra is, hogy a halálozási adat a koronavírus esetében magasabb, mint az influenzánál.

A koronavírusnál 2 százalék feletti, de pontos adat még nincs, utóbbinál 1 százalék alatti. Hozzátette, a magas mortalitási adat jellemző azokra a kórokozókra, amelyek frissen kerültek át állatról emberre.

A koronavírus – a fizikai ellenálló képességét tekintve – nagyjából az influenzához hasonlít. Egy úgynevezett burkos vírusról van szó, ami a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny a „beszáradásra” és az UV-re.

Ezért a szakemberek abban reménykednek, hogy az egyre melegedő időjárás miatt alábbhagy majd a vírus terjedése – mondta el Rusvai Miklós.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek