Egyszerre két budapesti MSZP-s polgármester is átigazolt a DK-ba

Folytatódik az átlépési hullám.

Két budapesti MSZP-s polgármester, Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) és Kiss László (III. kerület) is úgy döntött, hogy csatlakozik a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz.

A lépéssel automatikusan megszűnik a pestszentlőrinci és óbudai polgármesterek tagsága az MSZP-ben, mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott.

A két polgármester az Index kérdésére azt írta: két fő oka volt az átlépésnek.

„A polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást.

Másrészt az európai politikát illetően az a vonal áll hozzánk a legközelebb, amelyet a Dobrev Klára vezette EP-delegáció képvisel például az európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék kérdésében.”

Kiss és Szaniszló azt írta: „ez a lépés nem személyes politikai megfontolás, de polgármesterként közvetlen közelről látjuk a méltatlan közalkalmazotti bérek és az alulfinanszírozott egészségügy minden következményét. Ennek megoldásához, akár visszafordításához éppen a DK európai politikája lehet a kulcs.”

A két polgármester csütörtökön tájékoztatta a döntésről az MSZP kerületi elnökeit, akik – mint írták – elfogadták és tudomásul vették a lépést.

A Demokratikus Koalíció lassan egy éve Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja: az áttörést hozó tavaly májusi EP-választásokon 4 képviselőt küldhettek Brüsszelbe, míg az MSZP csupán egyet.

A legfrissebb hiteles közvélemény-kutatások szerint

a DK 16 százalékon,

míg az MSZP 6 százalékon áll.

Gyengült a Fidesz, a DK a legerősebb ellenzéki párt – Kijöttek a legfrissebb számok (+grafikon)

.

Valódi Hírek