Gyorshír: Tíz évre titkosították a fideszes pedofilbotrány aktáit

Beindult a falazás.

Nem tudhatja meg a nyilvánosság, mi hangzott el a parlament külügyi bizottságának hétfői ülésen, amelynek egyik napirendi pontja Kaleta Gábor volt perui magyar nagykövet pedofil ügye volt.

A bizottság ülésén a Kaleta-botrányról elhangzó információkat ugyanis

tíz évre titkosították.

Kaleta Gábor (balra) és Szijjártó Péter (jobbra)

A DK-s Vadai Ágnes az Indexnek elmondta: a bizottsági ülésen előadó meghívottak mint titokgazdák kérték az ügy titkos kezelését.

Az ülésen Menczer Tamás államtitkár, az Információs Hivatal és az ORFK osztott meg néhány részletet az ügyben.

A bizottsági tagok választ kaptak arra, hogyan került haza a nagykövet, ugyanakkor azt például nem tudták meg, mely külföldi szerv értesítése alapján indult eljárás.

Arra sem kaptak választ a tagok, hogy hivatali vagy privát adathordozón tárolta-e Kaleta azt a 19 ezer felvételt, ami az ügyészség nyilatkozata szerint pedofil tartalmú.

Arra sem adtak választ az ülésen, hogy Kaletával szemben a hazatérése után alkalmaztak-e bármilyen kényszerintézkedést, vagy sem.

Egyes válaszokat arra hivatkozva hárított a külügy, a rendőrség és a hírszerzés, hogy már nem tekintik magukat ügygazdának, és az ügyészség illetékes az ügyben.

Vadai az Indexnek azt nyilatkozta: a sajtóban rengeteg információ napvilágot látott, és a bizottság kormánypárti tagjai is csak a médiából tudták meg, mi történt.

A bizottsági ülésen a Kaleta átvilágítását végző Alkotmányvédelmi Hivatal nem volt ott, ahogy a Belügyminisztériumot sem képviselte senki.

(Index)