Friss: Nyomozás indult a szlovén médiába pumpált fideszes pénzek miatt

Lekoppintották a fideszes zombimédiát Szlovéniában is.

2018 augusztusa óta 4 millió eurót toltak bele Fidesz-közeli magyar cégek olyan szlovén médiacégekbe, amelyek az SDS nevű párt befolyása alatt állnak. Az SDS vezetője Janez Jansa, aki látványosan jó viszonyt ápol Orbán Viktorral.

Ezzel összefüggésben a szlovén Necenzurirano hírportál kedden arról számolt be, hogy a legsúlyosabb bűncselekményeket vizsgáló szlovén Nemzeti Nyomozó Iroda (NPU) vizsgálatot indított az ügyben.

Azokat a tranzakciókat vizsgálják, amelyek a R-Post-R d.o.o. nevű cégen keresztül történtek. Ennek a cégnek az ügyvezetője Schatz Péter, aki korábban nem csak az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója volt, de az érdekeltségébe tartozott a Ripost bulvárlapot kiadó Ripost Média Kft. is.

A nyomozás célpontja emellett a Nova24TV is, amely az SDS-médiabirodalom zászlóshajója.

Habony Árpádra és körére 2017 tavaszán figyeltek fel szlovén újságírók.

Akkor 800 ezer eurós tőkeemelés történt a helyi Nova24TV-t birtokló Nova24tv.si nevű cégnél, és ezzel egy időben 15-15 százalékos részesedést szerzett a Modern Media Group Zrt. (MMG), a Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft.

Később a Ripost Kft. többségi tulajdont szerzett a Demokracija konzervatív hetilapot kiadó Nova Obzorja d.o.o. nevű cégben.

A Nova Obzorja 2018 elején elindította a Skandal24 című bulvár hetilapot, illetve a magyar Ripost mintájára készült, SDS-propagandát bulvárral vegyítő Ripost News-t is.

(24.hu nyomán)