Az EMMI szerint az emberek hibája, hogy rákosak lesznek, nem a magyar kormányé

Elképesztő módon reagált Kásler minisztériuma az EUROSTAT legfrissebb adataira.

Nem hagyta reakció nélkül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azt a friss EUROSTAT-felmérést, amelyről mi is beszámoltunk.

A kutatás szerint sehol az EU-ban nem halnak meg annyian rákos megbetegedésben, mint Magyarországon. Még Románia és Bulgária is jobban áll, mint mi.

Magyarországon ugyanis százezer lakosra évente 345 daganatos betegség miatti halálozás jut.

Az EMMI-szerint „az Eurostat adatai rendkívül félrevezetőek, ugyanis az európai országok többségében egyáltalán nincsen rákregiszter, és nem rendelkeznek olyan pontos adatokkal, mint amilyenek a magyar rákregiszterben szerepelnek”.

A Népszava által idézett reakcióban az EMMI azt is elmagyarázza, hogy itthon minden rákbeteget regisztrálnak, azokat is, akik más betegségben halnak meg, és életükben nem is tudtak a daganatos betegségükről. Azokban az európai országokban, ahol kevesebb boncolást végeznek, az ilyen betegek viszont nem is szerepelnek a statisztikában.

A minisztérium azt is megjegyezte, hogy

„a rákhalálozás elleni harcban maguk az emberek tehetik a legtöbbet, mert a magyarországi magas megbetegedési arány legfőbb oka a helytelen életmód és az, hogy még mindig kevesen mennek el szűrésekre. Csak egyetlen példa: tíz tüdőrákos közül kilenc dohányzik vagy dohányzott.”

A közlemény azt is kijelenti, hogy „ma már van népességszintű a méhnyak- és emlőrákszűrés. Tavaly elindult a vastagbélszűrés és a tüdőrákszűrés is. Csak élni kellene az embereknek az állam kínálta lehetőséggel, mert az időben felismert daganat jól gyógyítható.”

Az EUROSTAT adatait ugyanakkor egy svéd kutatás is alátámasztja. Ebből nemcsak az derül ki, hogy nálunk diagnosztizálják a legtöbb rákos beteget, hanem az is, hogy a kórral való küzdelem nálunk kerül a legtöbbe.

(Népszava / hvg.hu)

Valódi Hírek