Der Spiegel: Orbán bajban van, ezért keres új és új ellenségeket

Aggasztó irányba tart a magyar miniszterelnök a tekintélyes német lap szerint.

Orbán új ellenségei címmel közölt elemzést a német Der Spiegel a hétvégén.

A lap szerint jelenleg rosszul állnak Orbán Viktor ügyei:

  • az európai választásokon nem jött össze az áttörés,
  • olasz és osztrák szövetségeseinek pedig el kellett hagyniuk a kormányzást,
  • Orbán saját pártja, a Fidesz visszaesett az október önkormányzati választáson,
  • sok magyar pedig ráunt a fideszes politikusok autokratikus stílusára és korrupciós ügyeire.

— fogalmaz a lap, emlékeztetve: öt évvel ezelőtt, egy hasonló politikai helyzetből egy ellenségkép húzta ki Orbánt, méghozzá a „migránsválság”.

Hozzáteszik: azóta Magyarország szinte teljesen lezárta érintett határait, a migránskérdés pedig politikai értelemben elhasználódik, hiszen Magyarországon alig vannak menekültek.

Új ellenség után kutatva Orbán megtalálta, amit keresett: a jogászokat, ügyvédeket és bírókat, akik pénzt húznak ki az állam és a polgárok tárcájából és az elítélteket, akik állítólag túl sok joggal rendelkeznek, valamint a romákat – írja a lap.

Felidézik, hogy Orbán Viktor január eleji sajtótájékoztatóján indította el a börtönbiznisz-kampányt, amikor arra utasította a kormányt, hogy ne hajtsa végre a jogerős ítéleteket.

A Spiegel szerint Orbán rendkívül aggasztó irányba tart, idézik Magyar György ügyvédet, aki szerint ha a jogerős bírósági ítéleteket nem hajtják végre, az tulajdonképpen a jogállam halálát jelenti.

A lap szerint elképzelhető, hogy Orbán valamilyen újabb eszközzel menne neki a magyar igazságszolgáltatásnak.

A lap a Miniszterelnöki Kabinetirodánál rá is kérdezett, hogy akarnak-e nemzeti konzultációt indítani az ügyben, amely a „hírhedt populista felmérési kampány” elnevezése, de a miniszterelnök tárcája nem válaszolt.

(Spiegel.de / 24.hu)