Karácsony a kultúra napján bejelentette a Merlin Színház felújítását

Csakazértis.

„Nagyon szomorú örökségünk, hogy ez az épület lassan már egy évtizede üresen áll ahelyett, hogy a budapesti kultúra szolgálatába állítanánk”

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette, hogy a főváros megkezdi a Merlin Színház felújítását.

A főpolgármester elmondta: a Budapest Galéria méltatlan helyzetét is megoldaná, ha a Városháza Gerlóczy utcai épületében kapna új helyet.

A kortárs művészet fontos kiállítóhelyének egyébként a Bálna értékesítése miatt vált nehézzé a sora, ezért vált – Karácsony szavai szerint – „hontalanná a sajt városában”. Karácsony reményét fejezte ki, hogy a Budapest Galéria 2020 második felében már meg is nyithat az új helyén.

Emlékeztetett arra, hogy most, amikor

„a kulturális kérdések meghatározzák a politikai napirendet, lehet látni, hogy van egyfajta térfoglalalási igény a kormány részéről kulturális területen, különösen nagy felelősséget ró ránk, budapesti városvezetőkre, hogy olyan döntéseket hozzunk, ahol

a kultúra szabadságát meg tudjuk őrizni”.

Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta: az a hatalom, amely a kultúrát saját reprezentációjára használja, magának épít múltat, és nem az országnak jövőt.

A kulturális identitást nem lehet rákényszeríteni az emberekre. A kultúra szabadon választható, és semmilyen hatalommal nem szorítható túlszabályozott keretek közé

– mondta Gy. Németh.

Újságírói kérdésre válaszolva Karácsony elmondta azt is, a Főváros mindenképp fel fogja újítani a Lánchidat, és sajnálattal veszi tudomásul, hogy a kormány az előző városvezetés által kiírt közbeszerzésben megduplázódott költségek miatt nem kíván nagyobb anyagi részt vállalni ebből.

A főpolgármester szerint a Lánchíd felújítása nem várhat, de az Alagúté igen. A költségvetésből Karácsony szerint a miniszterelnök dolgozószobájának árával megegyező plusz összeget kértek volna, erre a kérésre kaptak elutasító választ.

Videó:

.

 

Valódi Hírek