Bánhidi Emese: Orbán ostrom alá vette Budapestet, vissza akarja venni a fővárost

Vélemény.

Nincs Fidesz utáni világ. A Fidesz arra készül, amit végrehajtott már 2002-ben, amikor először elveszítette a választásokat.

Érdekes, milyen kevesen emlegetik manapság az olyan eseményeket, mint az Erzsébet-híd lezárása, és aztán az „ellenállási mozgalom”, a polgári körök létrehozása. Ami – valljuk be -, az ő szempontjukból nagyon jól sikerült.

A kormányhatalom birtokában a módszerek persze mások. Az elveszített budapesti választás után Orbán Viktor szívbaj nélkül azt ígérte, hogy semmi nem változik a kormány és a főváros viszonyában, minden marad a régiben. Sokan figyelmeztettek már akkor: várjuk ki a végét, valamire készül a miniszterelnök.

Nem is kellett túl sokat várni. Pedig maga Orbán ígérte azt, hogy a 100 nap türelmi idő (január 21.) mindenkit megillet, azt megvárja. De nem bírt addig várni. Egy héttel hamarabb ostrom alá vették a fővárost.

Matolcsy György 13-án szóvá tette, hogy kudarcos a magyar lakáspolitika, erre két nappal később Fürjes Balázs máris előáll egy budapesti lakáspolitikai javaslattal.

„25 és 35 éves kora között, akár bérelt, akár saját tulajdonú lakásban, akár egyedülálló, akár családos, minden kereső fiatal teremthesse meg első saját, önálló otthonát, kezdhesse meg önálló, független életét.”

Fürjes Balázs posztja ugyebár a „Budapestért és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár”, de ahogy rátromfolt a lakásügyre, úgy beszélt, mint aki már irányítja is a fővárost.

Miután Vitézy Dávid nem akart pályázni a BKK vezetői posztjára, Fürjes felkapta a telefont, felhívta Vitézyt és kérte, hogy csatlakozzon a kormányzati csapathoz, „ahol Budapest fejlesztéséért dolgozhatna, partnerségben a fővárossal”.

Az államtitkár a saját, legalábbis a kormány eredményeként avatta fel a Budapest Airport 8-9 milliárdos beruházását, a diszkontoknak épülő ferihegyi mólót, Gulyás Gergely pedig azt mondta, hogy a reptérkezelő és a kabinet jó együttműködésének köszönhetően, nyárra „az emberi méltóságot sértő” állapotok megszűnnek – a kormány tavalyi ultimátumának köszönhetően.

Fürjes mindezt azzal tetézte, hogy Ferihegy eladása az elmúlt harminc év egyik legfelelőtlenebb privatizációs lépése volt, és kifejtette, az állam „magasabb színvonalon működtetné a repteret”.

Fordítsuk le: a kormány (továbbra is) szeretné államosítani a légikikötőt – azzal „Magyarország kapuja” is a Fidesz hatáskörébe kerülne, netán Fidesz-közeli cégek kapnák a megbízást a reptérkezelő funkcióra – a közösségi oldalakon már látni a feltételezéseket, Mészáros vagy Tiborcz lenne-e a reptér új gazdája.

Szintén Fürjes Balázs jelentette be az ATV-ben, hogy a jövőben a kormányzat illetékesei viszik tovább a Tarlós István által elkezdett Budapestinfót.

Apropó információ: a ferihegyi átadáson a két kormányemberen kívül alig idézett mást a média, pedig ott voltak a reptér tulajdonosainak, kezelőjének képviselői is: mintha már Ferihegy is a kormányhoz tartozna.

A Budapestinfó „az önálló kormányzati Budapest-politikának a fóruma” lesz. Vagyis míg eddig a kormányoldalról rendszerint a Karácsony-féle városvezetés hibái kerültek elő, most már azt is tudhatjuk majd, hogy a kormány hogyan vezetné a várost.

A stratégia azzal rajzolódik ki világosan, amit Karácsony Gergely úgy foglalt össze a Facebookon:

Álságos és káros az a kiszivárgott kormányzati terv, amely Budapestet lényegében elvágná az uniós fejlesztési forrásoktól (…) és teljesen a kormányzattól teszi függővé, hogy jutnak-e európai pénzek budapesti fejlesztésekre.

Palkovits miniszter rezignált arccal letagadja az anyag létezését, pedig az itt van éppen az asztalomon. Letagadja azt is, hogy ezt bemutatták Brüsszelben. Pedig az ominózus napon speciel én is Brüsszelben tárgyaltam, a repülőgépen ott ült előttem Palkovics László miniszter.”

Az, hogy kormány ki akarja véreztetni az „ellenséges kézbe került” fővárost, mindenki számára világos lehet, de már azt is látni: valamiféle, nem klíma-, hanem gazdasági vészhelyzet nevében arra készül, hogy egy bukott városvezetéstől át is vegye majd az irányítást Budapest felett.

Ahogy beszélnek, egyértelmű. Sem a száz napot nem akarják kivárni, sem az öt évet.

Valódi Hírek