Orbánék az éjszaka hoztak egy rendeletet, mégis kivégzik a független színházakat

Elképesztő húzás.

A nagy vihart kiváltó, december 11-én elfogadott színháztörvény végül nem végezte ki az alternatív színházakat, mivel a tiltakozások után nem változtattak azon, hogy a szakmai programmegvalósításra és működés támogatásra is pályázhatnak a színházak a minisztériumhoz.

A kormány azonban most egy december 30-án, éjszaka kihirdetett módosítással mégis belenyúlt a rendszerbe – vette észre a hvg.hu.

Annyi történt, hogy a törvény végrehajtási rendeletéből kivették ezt a két szót: „és működés”.

Az előadóművészeti szervezetekről szóló törvény 2016-os végrehajtási rendelete eddig ezt mondta:

„A nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek a … szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter az érintett előadó-művészeti bizottság – az érintett előadó-művészeti szervezetek szakmai érdekképviseleti szervezetei által véleményezett – javaslata figyelembevételével szakmai kuratóriumot kér fel.”

Az „és működés” szavak törlésével tehát ezután csak „szakmai programmegvalósításra” lehet pályázni, ám ha nincs miből működtetni a társulatot, akkor nehéz bármilyen programot megvalósítani.

A nem kiemelt szervezetek így tehát nem kaphatnak majd működési támogatást, amivel

halálra ítélik őket.

A rendeletmódosítás külön érdekessége, hogy jogellenes, hiszen a rendelet nem lehet ellentétes a törvénnyel.

Az előadóművészeti törvényből ugyanis nem törölték a működési támogatás lehetőségét, és sokan ezt értelmezték úgy, hogy az megmarad.

Ezentúl a Kásler-féle minisztérium megteheti, hogy erre a rendeletmódosításra hivatkozva nem ad pénzt a színházaknak működésre, még ha a törvény alapján kellene is neki.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek