Nagy többséggel megszavazták az új Európai Bizottságot, öt évig Ursula von der Leyen vezeti az Unió „kormányát”

Rögtön megüzente: nem tűr alkut jogállamiság kérdésében.

Az Európai Parlament szerdán délben nagy többséggel megszavazta az új Európai Bizottságot.

A bizottság megválasztott elnöke a strasbourgi plenáris ülésén új kezdetet ígért az Európai Unió számára.

Ursula von der Leyen szerint

„nagy változások lesznek következő öt évben, de ez a helyes út, még ha nem is mindig lesz könnyű.

Egyik legfontosabb kérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet, amelyben szerinte Európának kötelessége vezető szerepet vállalnia, és szerinte erre képes is.”

Kifejtette: „Nincsen egyetlen elvesztegethető perc sem, a kontinens karbonsemlegességének eléréshez pedig az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának támogatására van szükség”

Hozzátette: az első száz napjában átfogó tervezettel fognak előállni a zöld átmenetről.

A migrációról kijelentette, hogy az továbbra is kihívást fog jelenteni, ezért olyan tartós, közös, humánus és hatékony megoldásokat kell találni, amelyek elfogadhatóak minden fél számára. Az itt maradók integrációját biztosítani kell, ahogy a kiutasítottak visszaküldését is meg kell oldani.

A jogállamiság kérdéséről kifejtette, hogy nem szabad megalkudni, mert az a közösség alapját képezi. Minden tagállamnak azonos elbánásban kell részesülnie – tette hozzá.

A legnagyobb magyar ellenzéki párt, a 4 EP-képviselővel rendelkező Demokratikus Koalíció közleményében azt írja írja:

„A DK örül annak, hogy a most magabiztos többséggel megválasztott új Európai Bizottság programja tartalmazza a DK európai programjának alappilléreit, például az európai minimálbér bevezetését, vagy a multinacionális cégek megadóztatását.

Ezért a DK EP-képviselői is igennel szavaztak a Bizottság felállítására.

Meggyőződésünk, hogy az Ursula von der Leyen vezette új Bizottság munkája során azokat az értékeket fogja szem előtt tartani, amelyek a legeurópaibb magyar párt, a Demokratikus Koalíció politikáját is meghatározzák.”

Valódi Hírek