Kamu volt a visszavonulás, Orbánék most mégis nekimennek a független bíróságoknak

Salátatörvényben rejtették el a durva módosítókat.

Egy több mint 200 oldalas salátatörvénybe csomagolta Varga Judit igazságügyi miniszter és Semjén Zsolt a bírói jogkörök és a bírói függetlenség csorbítását célzó javaslataikat – hívja fel a figyelmet a DK hétfői közleményében.

Bár a kormány korábban elállt a közigazgatási bíróságok tervétől, most kerülőúton mégis megregulázhatják a bírókat.

A javaslat például megteremti annak a lehetőségét, hogy közigazgatási szerv is az Alkotmánybírósághoz fordulhasson, ha a rendes bíróság neki kedvezőtlenül dönt egy jogvitában.

„A jogegységi panasz eljárás bevezetésével a jogalkotó megkötné a bírák kezét a korábbi bírói gyakorlattól való eltérésben, ami különösen a jogállamiság alapelveinek bírói jogalkalmazásában jelentheti az ítélkezés függetlenségének csorbítását”

– ezt az Amnesty Magyarország írta a témáról szóló elemzésében. Hozzáteszik:

„Ennél is komolyabb beavatkozást jelent az ítélkező bíró függetlenségébe, hogy a Polgári Perrendtartás módosításával a javaslat indoklási kötelezettséget ír elő az ítélkező bíró számára, ha eltér a korábbi Kúriai gyakorlattól. Ennek elmulasztása hatással lehet a bíró értékelésére, így szakmai előmenetelére is.”

A törvényjavaslat egyúttal azt is elintézi, hogy a nemrég alkotmánybíróvá választott Handó Tündét mandátumának lejárta után kötelező legyen kinevezni kúriai tanácselnökké.

A DK felháborítónak tartja, hogy a Fidesz a bíróságok függetlenségének további csorbítására készül. Ezzel Orbánék nyíltan beismerték, hogy saját érdekeikért bármikor készek lábbal tiporni a legalapvetőbb uniós jogállami alapelveket

– írta Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese, az igazságügyi bizottság tagja.

(amnesty.hu / dkp.hu)

Valódi Hírek