Friss: Sugárzó céziumot találtak az orosz orvos szervezetében, aki az arhangelszki robbanás áldozatait kezelte

Az orosz hatóságok eltitkolták a kórház dolgozói elől, hogy nukleáris baleset áldozatait kezelik, ezért azok nem vették fel a sugárzásvédő felszereléseiket.

Mint arról mi is beszámoltunk: hét halálos áldozata van annak az augusztus 8-i atombalesetnek, amelynek során teszt közben felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve az észak-oroszországi Arhangelszk megyében.

Már az első robbanást is próbálta elhallgatni az orosz vezetés, a másodikat, amelyet egy norvég intézet mutatott ki, pedig a mai napig tagadják.

A The Guardian most arról ír:

cézium 137-es izotópot

mutattak ki annak az orvosnak a szöveteiben, aki az eltitkolt nukleáris fegyverkísérlet közben bekövetkezett robbanás áldozatait kezelte.

Mivel a cézium 137-es képes felhalmozódni halakban, gombákban és ehető algákban is, az orosz „szakértők” azt állítják: az orvos testébe nem a robbanás áldozataival való érintkezés során került radioaktív anyag, hanem a tápláléka által.

Mivel az orvos pár éve volt Thaiföldön, azt mondták neki: valószínűleg sugárzó fukushimai rákot ehetett.

Az eddigi hivatalos adatok szerint

5 kutató és 2 katona halt meg

az atomrobbanásban, 6 másik pedig megsebesült, de a hatóságok még a sérülteket kezelő kórház dolgozói elől is elhallgatták, hogy nukleáris baleset áldozatait kezelik. Így azok nem vették fel a meglévő sugárzásvédő felszereléseiket sem.

Az orosz hadügyminisztérium először azt is letagadta, hogy egyáltalán nukleáris baleset történt, annak ellenére, hogy a helyi hatóságok azonnal figyelmeztetést adtak ki arról, hogy mi történt és hogy maradjanak otthon.

Két nappal később két orosz mérőállomás pont akkor szakította meg az adatok közvetítését, amikor a keletkezett radioaktív felhő számítások szerint a közelükbe ért.

Egy norvég kutatóintézet bemért egy második robbanást is, ezt Oroszország a mai napig tagadja.

Kapcsolódó cikkünk:

Norvég mérések szerint két atomrobbanás történt Oroszországban

.

(The Guardian / 444.hu)

 

Valódi Hírek