Kövér: kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog

Szerinte, ha mindenkinek mindenhez joga van, az káoszhoz vezet.

Kövér László a Reformátusok szárszói konferenciáján Trócsányi László európai parlamenti képviselővel és Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével beszélgetett csütörtökön.

Mint ismert, a Fidesz új irányvonalát szokás szerint Tusványoson jelölte ki Orbán Viktor. A NER és az illiberális demokrácia után most

kereszténydemokráciáról trendi beszélni az állampártban.

Kövér László bele is lendült már az elején, szerinte a kereszténydemokrácia olyan fogalompárokkal írható le, mint egyén és közösség, szabadság és rend, jog és kötelezettség.

Az európai civilizáció ezek egyensúlyban tartásának köszönhette “világraszóló sikerét”, és most

“halálos veszedelme is ennek az egyensúlyrendszernek a megbomlásából fakad”.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ha nem lenne ez eléggé katyvasz, még rá tudott tenni egy lapáttal: Szerinte a liberális demokrácia ott lépett tévútra, amikor totálissá tette az egyéni szabadságjogokat.

Ha mindenkinek mindenhez joga van, az káoszhoz vezet.

A közösség felszámolja önmagát, mert ha “semmilyen közös meggyőződés nem tart össze bennünket, akkor nem vagyunk még horda sem, akkor magányos hiénák vagyunk, akik bármikor hajlandók átharapni saját fajtársaink torkát is” – mondta.

Kövér László az állam és egyház szerepéről is beszélt,

“kommunista találmánynak” nevezte, hogy a politika és a vallás két különböző dolog.

Megítélése szerint sem a politika, sem az egyházi vezetés nem találta meg az elmúlt 30 évben azt a normális együttműködési módot, amely talán a két világháború között többé-kevésbé megvolt. Akkoriban ugyanis a történelmi egyházak egyértelmű igazodási pontot jelentettek a társadalom számára politikai hovatartozástól függetlenül.

(MTI nyomán)