Leleplezte Orbánék nagy bérrobbanás-mítoszát a közgazdász, a fele sem igaz

Így hazudik a Fidesz.

Hiába halljuk Orbánéktól a nagy diadaljelentéseket a bérek növekedéséről, az általuk hangoztatott adatokat finoman szólva is kritikusan kell kezelni.

Már áprilisban arról beszéltek a szakértők, hogy a hivatalosan közölt adatoknál 25-30 százalékkal alacsonyabb lehet a valós átlagbér ahhoz képest, amit a KSH közöl hónapról hónapra.

A különbség oka az, hogy a KSH az általa közölt adat kiszámításakor nem veszi figyelembe az öt főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vállalkozások adatait.

Most Dedák István tovább ment: az Eszterházy Károly Egyetem tanára a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján tartott előadásában azt állította, hogy a gazdasági híradásokban megjelenő

bérnövekedés mértékének jelentős része statisztikai hiba.

Azt is hozzátette, Magyarország közvéleménye az elmúlt nyolc évben legalább másfélszer akkora bérnövekedésről értesült, mint amekkora valójában megtörtént.

A kétféle hivatalos számítás szerint is hatalmas a különbség, az elmúlt nyolc évre a munkaügyi statisztikák 31,7 százalékos reálbér-növekedést mutatnak, míg a nemzeti számlák mindössze 10 százalék körüli gyarapodást jeleznek.

Jellemzően a kormány a munkaügyi statisztikák eredményeit hangoztatja, mert az a magasabb.

Dedák szerint viszont a nemzeti számlás módszer közelebb áll a valósághoz, mert ott mintegy

4,1 millió alkalmazott adataiból indulnak ki,

míg a munkaügyi statisztika által megfigyelt kör ennek kétharmada, nagyjából 2,7 millió dolgozó volt.

A közgazdász szerint a reálbérek átlagos éves növekedése mindössze 2,5 százalék lehetett. Az elmúlt két-három év nagyobb fizetésemelkedései meg csupán a válság utáni évek bérelmaradásának korrekciója, amit a szakértők jó része reálisnak is tart.

(via: Magyar Hang)

Valódi Hírek