Leszedte Orbánról Paul Lendvai a keresztvizet, Magyarország kimúlásáról ír

Már a diktátorok között tartják számon.

Az átváltozó – Orbán evolúciója és Magyarország kimúlása címmel írt cikket Paul Lendvai Orbán Viktorról a Foreign Affairs nevű lapba. Szeptemberi-októberi számában a lap öt autokratát mutat be és a címlapján ott van Hszi Csin-ping kínai elnök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Elég rossz társaságban mutatják be a magyar miniszterelnököt, de ez még kis probléma ahhoz képest, amit írnak róla. Mint általában minden Orbánról szóló írás, itt is a rendszerváltás kori politikussal kezdi a szerző, úgy írva le mint, aki előtt fényes jövő áll, demokratikus felfogásban.

„Azóta eltelt harminc év, megdöbbentő fordulatnak lehettünk tanúi.

Orbán a magyar demokrácia legígéretesebb védelmezőjéből a halálának fő szerzője lett”

– írja Lendvai.

Paul Lendvai

Abban nem mond újdonságot Lendvai amikor a cikkben arról értekezik, hogy Orbán az elmúlt években szisztematikusan lebontotta az ország demokratikus intézményeit, aláásta a jogállamiságot, felszámolta a fékeket és ellensúlyokat, gúzsba kötötte a független médiát és

kleptokratikus rendszert épített ki.

Lendvai leszögezi, Orbán rendszere nem az elnyomáson alapszik, hanem

a hatalmi pozíciók osztogatásán,

ezzel pedig egy olyan kör veszi körül a kormányfőt, akik a lekötelezettjei és ezt nevezi a miniszterelnök illiberális demokráciának.

(via: hvg.hu)

Valódi Hírek