Teljesen betiltják a műanyag zacskókat, szatyrokat Németországban

Már benyújtották a törvénymódosítást.

A kiskereskedelemben használatos műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltásra készülnek Németországban – írja a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

A tartományi kormányokat összefogó Bundesratban Bajorország vezetése az egyszer használatos nejlonzacskók forgalmazásának tiltását kezdeményezi, az indítványról szeptember 20-án tárgyalnak.

A szövetségi kormány is dolgozik egy törvénytervezeten, amely a műanyag áruházi szatyrok használatának teljes körű tiltásáról szól.

A kereskedelmi ágazattal kötött önkéntes alapú megállapodások igen sikeresek, hatásukra 2016 óta jelentősen visszaszorult a műanyagzacskók használata – mondta a lapnak Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter.

Hozzátette: ezt a folyamatot egy kötelező érvényű, törvényben előírt tiltással teljesítik ki. A jogszabály-tervezetet a szövetségi parlament (Bundestag) tárgyalja majd.

A tárca becslése szerint a hártyavékony műanyagból gyártott egyszer használatos zacskókból évente nagyjából hárommilliárd darab fogy Németországban.

A vastagabb nejlonszatyrok is hozzátartoznak még a német fogyasztók életéhez, az országos kereskedelmi szövetség kimutatása szerint 2018-ban mintegy kétmilliárd darab kelt el, vagyis fejenként 20.

Ez jelentős előrelépés, három évvel korábban még 68 darab műanyagszatyor jutott egy főre.

(MTI nyomán)