Gyurcsány Ferenc: Itt nincsenek árulások, nincsenek cikkcakkok, ezért erősödik a DK

Hogyan lett az 5 százalékból 17 százalék? A pártelnök elmondja.

Ma már senki nem lepődik meg azokon a közvélemény-kutatásokon, amelyek azt mutatják, hogy a Demokratikus Koalíció az ellenzéki oldal legnagyobb erejévé, egyetlen középpártjává nőtte ki magát.

A májusi EP választás 16 százalékos eredménye nem egyszeri kiugrás volt, hanem immár trend: a júliusi Závecz-mérés szerint már többen támogatják a DK-t (17%), mint az MSZP-t és a Jobbikot együttvéve (7+8%).

Hogy mi a DK sikerének kulcsa, arról Gyurcsány Ferenc pártelnök kedden a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait.

Íme:

1. Ha nincsenek titkaid, nem lehet elárulni. A DK-nak nincsenek titkai. Sem pénzügyi, sem politikai titkok.

2. Nem szabad politikádat rángatni. Ha politikád kiszámítható, ha nincs politikai cikk-cakk, nem leszel kitéve a pártot folyamatosan terhelő belső vitáknak se.

3. Lehet hibázni. A hiba nem bűn, a tévedés természetes. Kisebbségben lenni bármilyen döntésnél nem szégyen, hanem a többség lehetősége, hogy átgondolja álláspontját.

4. A párt politikai közösség, amely belül versenyez, de riválisaival, ellenfeleivel szemben egységesen lép fel. Belül vita, kifelé egység.

5. Nincs egyéni politikai forgatókönyv, nincs egyéni politikai játszma. Csak együtt vagy sehogy.

6. Ezért vigyázunk egymásra. Mindenkire. Aki velünk van, az számíthat ránk jóban, rosszban.

7. Nem kell félni vezetni a pártot. A párt vezetése nem a párt feletti uralkodás. A politikai stratégia kialakításáért, egységes képviseletéért, a szereposztásért, a szabályok betartásáért viselt felelősség. Sok-sok beszélgetés, egyeztetés.

8. Gyenge párt bezárkózik, erős párt kinyitja magát. Ha bezárkózik a pártod, akkor előbb- utóbb véged van. Ha nyitsz, tovább erősödhetsz és növekedhetsz. Persze igaz, ha gyenge párt nyitja ki önmagát, az is a megsemmisüléshez vezet.

Nem nagy titkok, nem bonyolult felismerések, szabályok ezek. Nekünk mostanra nyilvánvalóak. De talán így más is jobban érti, hogy miért működik a Demokratikus Koalíció.

Nyári nyugalmasabb napokon csendes válaszok, szempontok jönnek egy bonyolultnak tűnő kérdés megválaszolásához. Miért…

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2019. július 23., kedd

.

(címlapfotó: Népszava)