Eldőlt: Boris Johnson az új brit miniszterelnök

Botrányhős váltja Theresa Mayt a szigetország élén.

Kedden a várakozásoknak megfelelően Boris Johnsont választották a brit konzervatív párt új vezetőjének, ezzel a politikus lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Boris Johnson, aki korábban két cikluson keresztül volt London polgármestere, most a toryk 159 ezres tagsága körében lefolytatott szavazáson több mint 92 ezer voksot szerzett. Ellenfelét, Jeremy Hunt külügyminisztert 46 ezren támogatták.

A korábbi miniszterelnök, Theresa May májusban jelentette be lemondási szándékát, miután a londoni alsóház az elmúlt hónapokban háromszor is visszautasította a brexit feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval kötendő megállapodást.

Boris Johnson

Abban a botrányhős Boris Johnson támogatói és ellenfelei is egyetértenek: Johnsonnál nem akad kiszámíthatatlanabb politikus, akinél a hangzatos, gyakran féligazságokkal/hazugságokkal operáló kampányokat sokkal józanabb kormányzás követheti.

Ez egyszerre félelem és reménysugár, elsősorban legfontosabb feladatával, a Brexit levezénylésével kapcsolatban. A politikus nyíltan támogatta a britek kiválását az EU-ból – sokan egyenesen neki tudják be a konzervatív britek EU-ellenes érzelmeinek erősödését.

Nyíltan kampányolt a kiválásért a 2016-os népszavazás előtt is, és 2018-ban azért mondott le a külügyminiszteri címről, mert nem tudta elfogadni, hogy Theresa May a teljes szakításnál, vagyis a hard Brexitnél puhább kiválásra tett javaslatot.

(MTI / Index / hvg.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek