Magyar Nemzet: Három év börtönt is kaphat Demeter Márta az Orbán Flóra-ügy miatt

Már a jövő héten vádat emelhetnek a képviselőnő ellen.

A kormány félhivatalos szócsöve, a Magyar Nemzet szerdán megüzente: három év börtönt is kaphat Demeter Márta.

A „lap” azt írja: amennyiben a Parlament pénteken felfüggeszti Demeter mentelmi jogát, az ellenzéki képviselőnőt már a jövő héten meg­gyanúsíthatják, és ha beigazolódik a hivatali visszaélés bűntette, akár hároméves szabadságvesztéssel is sújthatják.

Demeter Márta tavaly októberben a honvédelmi bizottság alelnökeként azt állította, hogy Orbán Viktor egyik lánya a honvédség repülőgépével jött haza Ciprusról, ám később kiderült, hogy csak névazonosság áll fenn, és egy Cipruson szolgáló honvéd százados Flóra nevű gyermeke utazott a repülőn.

Az eset miatt Polt Péter a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként a napokban indítványozta Demeter mentelmi jogának felfüggesztését. Álláspontja szerint amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, a politikus a törvényi kötelezettségét megszegve nem nyilvános adatokat tett közzé, ami a hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is kimondta, hogy Demeter a névazonosságra alapozva nem nyilvános minőségű adatokat tett közzé, emellett Demeter a titoksértés miatt a NATO parlamenti közgyűlé­sében betöltött mandátumát is elvesztette.

Amennyiben az Országgyűlés pénteken felfüggeszti a mentelmi jogát, Demeter Mártát már a következő héten gyanúsítottként idézheti a nyomozó hatóság, ha pedig beigazolódik a hivatali visszaélés bűntette, úgy a képviselőt akár hároméves börtönbüntetéssel sújthatja a bíróság – írja a fideszes lap.

Valódi Hírek