50 ezer forint csirkepénzt kapnak Orbántól a közmunkások az októberi választások előtt

Semmit nem bíznak a véletlenre.

Egyszeri extra juttatásként bruttó 73.377 (vagyis kb. nettó 50 ezer) forintot tervez kiosztani az Orbán-kormány minden közmunkásnak – tudta meg a hvg.hu.

A juttatást hivatalosan „a közfoglalkoztatottak álláskeresésének támogatására” adnák, a Közmunkás Szakszervezet szerint viszont egyszerű szavazatvásárlásól van szó, mert az extra pénzt az őszi önkormányzati választások előtt kapják majd meg az érintettek.

A hvg.hu úgy tudja, a javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter terjeszti a kormány elé.

Összesen nagyjából 9 milliárd forintba kerül majd ez az egyszeri, 13. havi bérként is felfogható juttatás. A javaslat egy hete lett kész, egyelőre a portál forrásai nem tudják, mikor terjesztenék a kormány elé.

A juttatást nagyjából 100-120 ezer ember kaphatná meg, nekik a járási hivatalnál kell majd igényelni az összeget.

A kérelmeket augusztus végéig kellene benyújtani a javaslat szerint, így – mit ad Isten – a pénzt pont az önkormányzati választások környékén kezdenék el kiutalni a közmunkásoknak.

Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet szerint gyanúsan csak szavazatvásárlásról szól a tervezet. Szerinte egy ilyen egyszeri juttatás csak az adott hónapban segítség a rászoruló közmunkásoknak, ami ráadásul arra nem igazán elég arra, hogy az elhelyezkedést segítse, így a közmunkások el fogják költeni élelmiszerre, gyógyszerre, rezsire.

Aki még mindig közfoglalkoztatott, az leginkább azért az, mert a lakóhelye környékén nem talált munkát, az elhelyezkedését tehát az segítené, ha el tudna menni máshová dolgozni. Erre viszont az egyszeri nettó 50 ezer forint nem elég.

Vécsi szerint ha a kormány tényleg segíteni szeretné a közmunkásokat, akkor meg kellene emelni a 2016 óta csak pár száz forinttal emelt bérüket.

Valódi Hírek