Egy titkos előterjesztésből derült ki, milyen agymosásra készülnek Káslerék

Egészen megdöbbentő!

Egy eddig titokban tartott EMMI-s előterjesztés landolt a hvg.hu-nál, amiből kiderült, hogy Kásler Miklós minisztériumánál januárban több mint 800 milliós büdzsével startolt Magyarságkutató Intézetnek még több pénz kellene.

Ha eddig nem igazán hallottál a munkájukról, az nem véletlen, mert eddig leginkább homály fedte tevékenységüket, de most kiderült, hogy Káslerék mit akarnak:

  • 3 – 30 éves korig formálnák a nemzeti tudatot, „minden eszköz”, így akár vloggerek bevetésével.
  • terveik közt szerepel a pécsi megyeháza épületében létrehozott Magyar Eredet Múzeum, míg a városligeti Vajdahunyad várában hun-magyar múzeumot nyitnának.
  • Kitölteni a magyar tudományos közéletben meglévő hiányokat”, lefolytatni a még meg nem valósult, de a magyarság történetének megismerése szempontjából fontos kutatásokat.

Azt is hozzáteszik, hogy „meg kell szüntetni a nemzetközi lemaradást, helyreilleszteni” a magyar történelem nemzetközi megítélését és ismertségét. Mindezt úgy, hogy több angol nyelvű könyv készüljön a Kárpát-medencéről.

De a lényeg: Több pénz kell!

Az új intézet igen nagy, száz körüli létszámmal indulna, de az új anyag alapján „az intézet költségvetési támogatása csak 64 fő foglalkoztatására biztosít pénzügyi fedezetet,

nem elég a célként kitűzött 101 fős” keretre.

Az intézet 2019. évi támogatása 844,7 millió forint, ehhez még 341 millió forintot kérnek ahhoz, hogy „a további 37 fő tudományos kutató foglalkoztatásához szükséges” fedezet meglegyen.

Ezt 2020-tól minden évben szeretnék megkapni vagyis már egyben 1,186 milliárd forint költségvetési támogatást kérnek.

Az is kiderül az anyagból, hogy a Pénzügyminisztériumban nem lelkesednek a pluszköltségekért, Varga Mihályék túlzónak érzik a

341 millió forintot és a kutatók 650 ezres bérét.

Valódi Hírek