Kálmán Olga frappánsan visszaszólt, amikor Karácsony megpróbálta hitelteleníteni (+videó)

Vérre menő vita nem volt, de azért finoman oltogatták egymást a felek.

A Gulyás Márton-féle Partizán szervezésében vitáztak egymással az ellenzéki főpolgármester-jelöltek pénteken este, a Vasas szakszervezet VIII. kerületi székházában.

Érdekesség, hogy a vita napjának délelőttjén jött ki az első hiteles közvéleménykutatás azóta, hogy a két nagyobbik ellenzéki párt (a DK és a Momentum) is megnevezte főpolgármester-jelöltjét.

Az IDEA Intézet felmérése szerint Kálmán Olga majdnem kétszer népszerűbb, mint a sorban utána következő jelölt, Karácsony Gergely. (A pontos számok: Kálmán Olga 44%, Karácsony Gergely 26%, Kerpel-Fronius-Gábor 18% – tovább részletek a kutatásról >>erre<<)

A telt házzal zajló vitán a legtöbb dologban egyetértettek a felek: mindannyian szabadságot, parkosítást, kisebb forgalmat, zöldebb tömegközlekedést, több szociális bérlakást, több nyilvános illemhelyet és persze Budapest visszavételét ígérték.

Karácsony Gergely elmondta: Garas Dezsőt idézve olyan várost szeretne, ahol mindenhová az van kiírva, hogy „fűre lépni szabad”. Mert szabad és zöld Budapest kell. Karácsony elmondta: nehezen hozta meg a döntést, hogy elhagyja Zuglót, de „nagyon szeretem ezt a várost, nagyon szeretném megváltoztatni.”

Kálmán Olga szeretné, ha Budapestnek szabad sajtója, rádiója és újságja lenne. Elmondta: minden, a városházát érintő adatigénylés ingyenes kell hogy legyen. Elfogadhatatlannak tartja, hogy hónapokig kelljen közadatokért pereskedni. Nem lesz üzleti titokra hivatkozás, ha egy vállalkozó üzleti titokra hivatkozik, nem kell vele szerződni. A civil szakmai szervezeteket bevonná a döntéshozatal előkészítésébe és ellenőrzésébe is.

Szóba került a vitán a Fidesz-MSZP parkolási maffia is: ez az a terület, ahol az elmúlt hetekben a legtöbbet kopott Karácsony hitelessége, mivel nem tudott határozottan megálljt parancsolni a két mutyipárt bizniszének.

Kálmán Olga elmondta: készpénzmentessé tenné a parkolást a fővárosban, és kizárólag fővárosi kézbe helyezné azt a kerületek helyett. A szélső kerületekben, és az agglomeráció szélén minél több P+R parkolót hozna létre, aminek napidíja nem lehetne több egy BKV jegy áránál.

Kerpel-Fronius Gábor szerint Budapest költségvetése elég rossz állapotban van, ezért azokra a dolgokra kell koncentrálni, amik az emberek életét azonnal és érezhetően javítják. Összehangolná a MÁV, a HÉV és a buszjáratok menetrendjét, integrált bérletet hozna létre, ami kiterjed a BuBira is.

Kerpel-Fronius szövetséget kínált azoknak az embereknek, akik a polgári Magyarország reményében 1998-ban még a Fideszre szavaztak, de azóta csalódtak benne.

Kálmán Olga elmondta: pályafutása alatt csak tévéinterjúból csinált 35 ezret, elhiszik róla, hogy mer kérdezni, és talán már azt is, hogy mer válaszokat adni és cselekedni.

Karácsony azzal próbálta hitelteleníteni a másik két jelöltet, hogy azok egy hónapja még nem tudták, hogy jelöltek akarnak lenni. Kálmán Olga erre frappánsan úgy válaszolt: egy hónapja tényleg nem gondolta volna ezt, de díjazza, ha valaki az elmúlt egy évben szeretett volna már miniszterelnök, főpolgármester és kerületi polgármester is lenni – szúrt oda Karácsonynak.

Kálmán Olga szerint értelemre van szükség, és elég legyen abból az ostoba szövegből, hogy „csak az lehet óvodás, aki egyszer már volt óvodás.”

A teljes videó itt nézhető meg:

.

(Partizán / 24.hu / hvg.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek