Polgármesterek ellen emeltek vádat a tömegesen bejelentkező külföldiek miatt

Pont abban az évben történt, amikor választás volt.

Négy év alatt kétszáz fővel nőtt a választásra jogosultak száma a Szeged melletti Újszentivánban még 2014-ben – írja az Átlátszó. Most kiderült, nem csoda történt, hanem közokirat-hamisítás: Putnik Lázár polgármester közreműködésével fiktív lakcímhez jutottak honosított magyarok.

A szomszédos Tiszaszigeten is ugyenez történt. Ott a fideszes Ferenczi Ferencet ítélhetik el, aki szerdán lakossági fórumot tartott, de nem válaszolt egyetlen, az ügyet érintő kérdésre sem. Annyit mondott mindössze az ügyről, hogy az ellene 5 éve tett feljelentés egy részét a NAV vizsgálta és meg is szüntette. Ezekben azt vizsgálták, hogy a különös lakosságszám-növekedés okozott-e gazdasági előnyt akár a polgármesternek, akár a településnek.

Az ügyészség szerint egyébként a két polgármester összesen

142 esetben asszisztált fiktív lakcímbejelentéshez,

ha ez nem lenne elég, egyikük maga is aktívan írta alá a szállásadói lapokat, másikuk pedig szállásadókat beszélt rá a lapaláírásra. És nem csak ők tették, a vádirat szerint

önkormányzati dolgozók is segítették a polgármestereket.

Komoly büntetésre viszont nem kell számítani, mert két önkormányzati dolgozóval szemben felfüggesztett börtönbüntetést, nyolc további vádlottal, köztük a polgármesterekkel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség.

Valódi Hírek