Több ezren tüntetnek Orbánék akadémiaellenes tervei ellen (+videó)

Az eső sem tudta hazaküldeni az embereket.

Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának” jelszó alatt hirdetett tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra.

A tudományos életben azon akadtak ki, hogy kormány arra készül, hogy augusztus 1-jén erővel vegye el a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) a kutatóintézeteket. Az einstand tervezete kiszivárgott és abból kiderült, hogy az MTA-tól

elvennék az összes kutatóintézetét,

azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak.

Az MTA-t törvénnyel akarják kötelezni arra, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó teljes akadémiai vagyont ingyenes használatba adja oda, vagyis az intézetek mellett az MTA vagyonának meghatározó részét is elvennék.

Ez tulajdonképpen államosítást jelent és mindezt egy kétharmados törvénnyel vernék keresztül.

Vasárnap délután az eső ellenére is összegyűlt 1-2 ezer ember tiltakozni a budapesti Fővűám téren. Háromig beszédek hangzottak el, Szilágyi Emese, az ADF tagja arról beszélt, lépésről lépésre vész el a tudomány szabadsága. „Azért vagyunk itt, hogy ez ellen álljunk ki, és megakadályozzuk, hogy a független tudományosság utolsó bástyáját, az MTA-t is bedarálják.

Az Akadémia ügye nemzeti ügy.”

Deák Dániel, a Corvinus oktatója arról beszélt, hogy mikor a magyar kormány olyan törvényt készít elő, amivel elvenné az Akadémiától a kutatóintézeteit, feltehetjük a kérdést: miért? Szerinte racionális válasz nincs, mindössze annyi: „csak”.

Három után elindultak a tüntetők az ELTE épülete felé a Kiskörúton. Legelöl egy kisteherautó megy a színpaddal és a hangtechnikával, majd egy Szabad Akadémiát feliratú molinót tartanak az első sorban haladók. A tüntetés útvonalának a helyszínein rövid beszédekre vagy performance-okra is sor kerül.

Valódi Hírek