Mától hivatalos: Egy penészes ferencvárosi laktanyába költöztetik a Széchenyi Könyvtárat (+fotó)

Nincs kegyelem.

Hónapok óta keringett a sajtóban az az információ, hogy az Országos Széchényi Könyvtárat kidobják a Budavári Palota F épületéből, és átköltöztetik Üllői út és a Ferenc körút sarkán álló egykori Kilián-laktanyába.

Ezt a szürreális hírt most egy teljesen más témájú sajtótájékoztatón hivatalosan is megerősítették.

A Rétvári Bence államtitkár részvételével kedden megtartott eseményen Tüske László, a könyvtár főigazgatója kijelentette:

2014-ben kezdték el tervezni az OSZK kettős költözését, amely egyrészt a digitális átállást, másrészt a könyvtár új épületének megtalálását tűzte ki célul.

Az OSZK a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át, valamint folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán.

Az Átlátszó szerint a főigazgató már tavaly ősszel beharangozta a munkatársaknak, hogy a nemzeti könyvtárnak mennie kell.

A Kilián-laktanya épülete jelenlegi állapotában teljesen alkalmatlan egy korszerű nemzeti könyvtár számára, mivel a 19. század első felében épült kaszárnyának, és sem nagy méretű raktárak, sem olvasótermek nincsenek benne.

Az épület alulról vizesedik, a műszaki állapota az évtizedek óta elmaradt karbantartás miatt kifejezetten rossz.

Az egykori Kilián-laktanya épülete / fotó: Google StreetView

A Budavári Palota F épületét a Hauszmann Terv miatt ürítik ki, de azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen jövőt szánnak az épületszárnynak.

(MTI és Index nyomán)

Valódi Hírek