Zavarba ejtően hízelgett egymásnak Orbán és Trump

Migránsozásban jól kijöttek egymással.

Az amerikai külügy az elmúlt hónapokban látványosan a közép-európai országok felé fordult: ennek keretében járt Mike Pompeo külügyminiszter februárban Pozsonyban, Varsóban és Budapesten, és Donald Trump elnök is ezért fogadja futószalagon a térségbeli országok vezetőit.

Közülük az utolsó a sorban Orbán Viktor, hiszen május 3-án már Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel tárgyaltak egy órát az Ovális Irodában. (A lengyel kormányfő Orbán előtt kapott meghívást, de ő végül csak később látogat Washingtonba.)

A mai találkozóra Orbán Viktor némileg késve, magyar idő szerint 20:11 órakor érkezett meg a Fehér Ház elé, ahol Donald Trump fogadta. Rövid kézfogás és a fotósok üdvözlése után a bementek az épületbe.

Orbán az érkezése után először a vendégkönyvbe írt, majd elkezdték a negyed órásra tervezett négyszemközti megbeszélést az elnökkel. Ezt egy fél órás plenáris megbeszélés követte.

.

Trump és Orbán az első, rövidebb megbeszélésük után sajtónyilatkozatot tettek az ovális irodában.

Trump megköszönte Orbánnak, hogy ott van. Szerinte Orbán hozzá hasonlóan ellentmondásos személyiség, de ezzel nincs baj. Azt mondta: a magyar miniszterelnök „jó munkát végzett, biztonságban tartotta Magyarországot”.

Azt mondta, kicsit már megismerték egymást Orbánnal, a további megbeszélésükön pedig szó lesz a NATO-ról, és kereskedelmi kérdésekről is.

Orbán azt mondta: nagyon büszkék arra, hogy sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok rendkívüli fejlődéséhez. A várakozásai szerint erősíteni lehet majd a két ország stratégiai szövetségét, és globális politikai kérdéseket is meg akar beszélni. Szerinte sok kérdésben hasonló a megközelítésük:

„Közösen lépünk fel az Egyesült Államokkal az illegális migráció és a terrorizmus elleni harcban” – mondta, és a keresztény közösségek megvédését is kiemelte.

Erre Trump hozzátette, hogy Orbán nagyszerű munkát végzett a keresztény közösségek megvédésében.

Az újságírók végül mégsem Orbánról, hanem Kínáról kérdezték Trumpot, aki hosszú perceken át válaszolt a két ország kereskedelmi kapcsolatairól.

A magyar miniszterelnök politikájáról szóló kérdésre annyit válaszolt, hogy az emberek tisztelik Orbánt, aki sok jó dolgot tett az emberekért és a bevándorlás tekintetében is.

Trump szerint Európa problémái abból fakadnak, hogy máshogy áll a migrációhoz, mint Orbán.

Orbán Viktor annyit tett hozzá: a magyar kormányzat arra alapul, hogy az emberekért és az emberek által dolgozik. „2011-ben fogadtuk el az alkotmányt, ami jól működik” – emlékeztette az újságírókat Orbán.

Trump megjegyezte, hogy Magyarország a NATO nagyon jó tagja, és arra kérte a tudósítókat, hogy a vendégétől is kérdezzenek, ne csak őt faggassák.

fotó: AFP

A mániákusan Twitterező Trump egyelőre nem említette Orbánt a közösségi oldalán, az utolsó bejegyzése Kínáról szól.

A találkozót magyar részről elsőként Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök elemezte ki, ezt itt találod:

Gyurcsány Ferenc politológus keményen kiértékelte a Trump-Orbán találkozót

.

Valódi Hírek