Rohadnak a magyar kórházak, de Szijjártó bejelentette, hogy 2 milliárd forintot adunk mexikói templomépítésre

Mintha egy olajmező tetején csücsülnénk, olyan bőkezűen szórják a pénzeket külföldre.

Zömmel gazdasági kérdésekről tárgyalt kedden a magyar “külügyminiszter” Mexikóban, és megállapodást ír alá két katolikus templom újjáépítésének kétmilliárd forintos támogatásáról.

Szijjártó Péter fő tárgyalópartnere Graciela Márquez Colin mexikói gazdasági miniszter volt.

Szijjártó szerint Mexikó ma Magyarország legfőbb kereskedelmi partnere a térségben: szélesedő autóipari szektora keresi az európai partnereket, komoly importigénye van gyógyszerekre, egészségügyi berendezésekre, a mezőgazdasága pedig olyan kihívásokkal szembesül, amelyek miatt európai öntözési technológiákat akar alkalmazni – mondta.

Szijjártó szerint ez a négy terület komoly lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak, amelyek egyre sikeresebbek a mexikói piacon. A további eredmények érdekében a kormány 620 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar cégek mexikói tevékenységének segítésére az Eximbanknál – közölte Szijjártó.

A magyar “külügyminiszter” szerint Mexikó azért is fontos Magyarországnak, mert a világ második legnagyobb katolikus országa, és ez fontos kapocs az 1000 éve keresztény Magyarországnak.

Szijjártó megállapodást ír alá Alejandra Fausto kulturális miniszterrel két katolikus templom felújításának 2 milliárd forintos támogatásáról.

Az egyik egy vidéki kolostor, a másik pedig a Jézus Szíve templom Mexikóváros központjában. Az utóbbinak több magyar művészeti vonatkozása van, az ablakainak festett üvegei például magyar szenteket ábrázolnak – mondta Szijjártó Péter.

(MTI nyomán)