Orbán minisztere röhejes indokkal magyarázta a junckeres plakátokat egy német lapban

Ennél kínosabb már nem lehet valami.

Európának egy erős Európai Néppártra (EPP), az EPP-nek pedig egy erős Fideszre van szüksége – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz európai parlamenti (EP-) választási listavezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapnak egy interjúban.

A politikus a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban kiemelte, hogy az EPP „egy nagy család„, amelyben sok irányzat működik, és ezek „néha összeütköznek„. Elmondta: reméli, hogy a Fidesz az EPP-ben marad, és bízik abban, hogy március 20-án, amikor az EPP politikai közgyűlése tárgyal a Fidesz tagságáról, sikerül „bölcs”, és a Fidesznek kedvező eredményre jutni.

„Jelenleg nincsen semmilyen B-terv”

– mondta arra a kérdésre, hogy van-e B-terve arra az esetre, ha kizárják a Fideszt a jobbközép pártokat összefogó EPP-ből. Megjegyezte: „mindig szomorú„, amikor válásra kerül a sor egy családban, mert minden válás fájdalmas, és rendszerint senki sem nyer rajta.

A vitát kiváltó kormányzati kampányról, amelynek egyik fő alakja az Európai Bizottság EPP-s elnöke, Jean-Claude Juncker, azt mondta, hogy

„nem Juncker személyét támadtuk, hanem a bizottság véleményvezéreinek rossz döntéseit”.

Íme a plakát:

Kifejtette, hogy a brüsszeli testület az utóbbi években úgy lépett fel, mint egy „politikai bizottság”, holott az európai szerződések egyértelműen fogalmaznak, kimondják, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak kell meghatároznia a politikai irányt, a bizottság feladata pedig a szerződések szellemének megőrzése és a tanács által meghatározott irány követése.

Ehelyett azt látjuk, hogy a tanács befolyása csökken, és a bizottság akarja meghatározni a politikai irányt” – mondta Trócsányi László. (MTI)

Valódi Hírek