Megalázó módon bánnak a sztrájkolókkal Miskolcon, lincshangulat alakult ki a gyárban

Ebből még nagy baj lehet.

Puskaporos hangulat alakult ki a szerdai sztrájk kezdetekor a Miskolci SEGA Hungary Kft. üzemében – írja a Népszava.

Janik Tamás, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) elnöke fogalmazott: a helyzet drámai,

időnként lincshangulat alakult ki a megalázó körülmények miatt.

A cikk szerint a dolgozókat beterelték egy raklapokkal körülvett területre, ahol se ülőalkalmatosságot, se asztalt nem biztosítottak.

Az sem segített a helyzeten, hogy a munkáltató egy 20 pontos listát adott a sztrájkolóknak, amiből az ÉTMOSz szerint legalább 10 sérti a sztrájktörvényt. Ennek köszönhető, hogy a bíróságra mennek panaszt tenni az embertelen bánásmód és a sztrájktörvény megsértése miatt.

Tárgyalni akartak a sérelmeikről, többek között arról, hogy

karámba terelték őket,

de a munkáltatót képviselő személyek azt mondták erre nincsenek felhatalmazva. Végül legalább székeket hoztak, a nők így le tudtak ülni, a többiek a földön voltak kénytelenek kivárni a 12 órás műszak végét.

A sztrájk este hatkor kezdődött, ekkor 50-60-an voltak a gyűlés körbekerített helyszínén, a résztvevők számát a műszakban levő fizikai állomány 10-20 százaléka közé tette a szakszervezeti vezető.

Egy hete már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot a miskolci üzemben, de ez hatástalan volt. A szakszervezet azután hirdette meg a munkabeszüntetést, ami egészen addig fog tartani, amíg meg nem egyeznek, miután a munkáltató elzárkózott a munkaügyi vitától.

A sztrájkolók 12,5 százalékos egységes béremelést, lojalitási bónuszt, a bejárás költségének teljes térítését, karácsonyi ajándékot, jubileumi jutalmakat és egyéb juttatásokat követelnek.

Valódi Hírek