Gyorshír: Felfüggesztette két párt állami támogatását az ÁSZ

A Jobbikra pedig újabb százmilliós büntetés vár.

A Népszava információi szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását.

Az okok egyelőre nem ismertek, és még a tényt magát sem erősítette meg a Népszavának az Államkincstár. A két párt vezetői szerint viszont már meg kellett volna kapniuk az idei első negyedévre járó összegeket, de az utalás eddig még nem történt meg.

„A Párbeszéd legutóbb októberben kapta meg az állami támogatását, csaknem 23 millió forintot. Nagyjából ezt az összeget kellett volna az Államkincstárnak elutalnia első negyedéves támogatásként is , ez azonban nem érkezett meg” – mondta a lapnak Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója.

A Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós arról tájékoztatta a lapot, hogy a tavalyi, 2018-as utolsó negyedévben még rendben megkapták a pénzt. Idén az első negyedévben körülbelül 12 millió forint állami támogatásra számítana a Momentum, és nagyjából 21 millió forintra az alapítványuk.

Attól tartanak azonban, hogy nem kapják meg ezt az összeget.

Az ÁSZ korábban már fenyegette az állami juttatások felfüggesztésével a két pártot, de vezetőik szerint ezt minden alap nélkül tette a számvevőszék.

A lap rákérdezett arra is, mi történik, ha a Párbeszéd és a Momentum valóban nem kapja meg az állami támogatást. Kocsis-Cake Olivio pártigazgató azt mondja, ha nem kapják meg az összeget, akkor a Párbeszéd

nem tudja fizetni a munkatársaikat, továbbá pénz hiányában nem fognak tudni kampányolni az EP-választáson.

A kialakult helyzetet addig is jogászokkal vizsgálják.

Hajnal Miklós szerint a Momentum adakozásból oldaná meg az EP-kampányt.

A Népszava arról is ír, hogy információjuk szerint újabb százmilliós büntetés vár a Jobbikra, a jelentéstervezet már készen van. A pártot legutóbb tavaly böntette az ÁSZ 660 millió forintra, tiltott kampánytámogatás miatt.

(Népszava)

 

Valódi Hírek