Már az Európai Parlament szólította fel Orbánt, hogy adja ki a bűnöző haverját Macedóniának

Hatalmas többséggel fogadták el a jelentést.

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén a képviselők véleményezték, hogy mennyit haladt előre Albánia, Macedónia és Montenegró az esetleges uniós csatlakozás felé. A helyzetről szóló állásfoglalásokat minden esetben elfogadták.

A Macedóniáról szóló jelentésbe bekerült egy felszólítás, amelyben azt követelik az Orbán-kabinettől, hogy adja ki a hivatali visszaélésért jogerősen elítélt Nikola Gruevszkit Macedóniának.

Az állásfoglalást 470 szavazattal, 116 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament.

A felszólítás után a Demokratikus Koalíció két EP-képviselője, Niedermüller Péter és Molnár Csaba közleményt adtak ki, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy

az EP nagy többséggel fogadott el egy határozatot, ami elítéli az Orbán-kormányt a macedón belügyekbe való beavatkozásért, és felszólítja a magyar kormányt, hogy hozzon nyilvánosságra minden információt Gruevszki szöktetéséről, és hagyja jóvá a kiadatási kérelmet.

A DK szerint az Orbán-kormány világméretű szégyent hozott Magyarországra, veszélybe sodorta a magyarokat, és beavatkozott Macedónia belügyeibe, amikor Macedóniából Magyarországra csempészett egy börtön elől menekülő köztörvényes bűnözőt.

„Mi, európai magyarok nem fogunk beletörődni, hogy Orbán bukott politikusok, bűnözők és terroristák gyűjtőhelyévé tegye a hazánkat. Szégyen, hogy megint az Európai Uniónak kell fellépnie az európai magyarok érdekében az Orbán-kormánnyal szemben” – közölte a DK két képviselője.

Valódi Hírek