Kiakadt a német államminiszter, hogy Orbán a bűnöző haverjainak osztogatja az uniós menedékjogot

Dagad a nemzetközi botrány a macedón politikusbűnöző befogadása miatt.

Németország is megszólalt a magyar diplomáciai botrányban: szokatlanul kemény hangnemű üzenetben reagált a német államminiszter.

„A menedékjog egy emberi jog, és nem arra való, hogy kormányfők osztogassák a büntetés-végrehajtás elől menekülő haverjaiknak” – üzente a német államminiszter Orbán Viktornak a Gruevszki-ügy kapcsán.

Michael Roth hozzátette: az Európai Uniónak olyan közösségnek kell maradnia, amelyet demokratikus jogállamok alkotnak.

.

Alapos magyarázatot vár Orbán Viktortól az EU bővítési biztosa is.

Johannes Hahn furcsállja, hogy, míg korábban Magyarország támogatta Macedónia EU-s csatlakozását, most mégsem tekinti azt biztonságos országnak.

Közben a HVG arról ír, hogy NATO-szövetségesektől szivároghattak ki részletek a Gruevszki-üggyel kapcsolatban.

A lapnak nyilatkozó, a titkosszolgálatokat jól ismerő forrás azt mondta: ilyen részletek csak ezen a módon derülhettek ki arról, hogy Nikola Gruevszki hogyan tudott eljutni Magyarországra.

A lap forrása szerint egyértelmű politikai döntés állt a szivárogtatás hátterében. Ennek – szerinte – az lehetett a célja, hogy jelezzék a magyar miniszterelnöknek:

tisztában vannak azzal, hogy mi történik, és hogy mit művel az oroszokkal és Putyinnal.

A külügyminiszter szerint azonban semmilyen jelzés, vagy vélemény nem érkezett a NATO-tagállamok részéről.

A Gruevszki-ügyben tegnap Pintér Sándor belügyminisztert is meghallgatta volna az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, de a fideszes többség nem szavazta meg a napirendet, így Pintér Sándornak sem kellett kérdésekre válaszolnia. (Videónkat a tegnapi kutyakomédiáról itt találod)

(via atv.hu)

Valódi Hírek