Bréking: Utcára kerülhet rengeteg nyugdíjas a Fidesz legújabb húzása miatt

Csúnyán belenyúl a nyugdíjtörvénybe a kormánypárt: könnyebbek és sokkal gyorsabbak lesznek az időskorúak elleni végrehajtások.

A javaslat többek közt azt írná elő, hogy az érintettnek kötelező rendelkezési joga legyen a számla felett, ahová a nyugdíjat utalják – számol be róla Az Én Pénzem nevű portál. Emellett pedig a Nyugdíjfolyósító Igzagatóság jogkörébe bekerülne az adósság levonása, tehát végrehajtási ügyekben is eljárhatnának a törvénymódosítás elfogadása esetén. Már pedig, amit a Fidesz be akar vezetni, azt általában meg is teszi.

Ha ez nem lenne elég, a javaslat arról is rendelkezik, hogy amennyiben a nyugdíjból nem vagy csak „hosszú idő alatt” lehet rendezni a tartozást,

akkor az összeg a nyugdíjas keresetéből is levonható,

ha ezt az Államkincstár kezdeményezi. A MÁK-ot munkáltatónak kell tekinteni ilyen esetekben, és ha a követelést így sem lehet behajtani, akkor jön a NAV, akinek a MÁK bármilyen adatot kiadhat az érintettről.

És van még valami: eddig az volt a rendszer, ha valakinél indokolatlanul magasabb összegű nyugdíjat állapítottak meg, akkor öt éven belül volt csökkenthető az összeg. A mostani módosítás alapján ezt a hatóság a nyugellátás eredeti kezdő időpontjában alkalmazandó jogszabályok alapján, hivatalból teheti meg.

 

Valódi Hírek